Kilenc hónapra eltiltották a praktizálástól azt a brit fogorvost, aki heteken keresztül titokban készített felvételeket két pácienséről az öltözőben. Warren Gater az öltözőben és a vécében rejtette el a James Bond-filmekben is látott kémkamerák utánzatát, a felvételt pedig hazavitte és feltöltötte a számítógépére. Ügye a bíróságot is megjárta, feltétesen szabadlábra bocsátották.

Az öltözőre néző könyvespolcra, az ott elhelyezett zakójába és egy potpourriba rejtett el minikamerákat egy 32 éves brit fogorvos, hogy lefilmezhesse alultözött pácienseit. Warren Gater heteken keresztül készített felvételeket két női betegéről, persze csak addig, amíg egyikük ki nem szúrta, hogy az orvos „furcsán igazgatja a zakóját” az öltözőben, és belenyúlva meg nem találta a kamerát. Reakciójuk nem maradt érzelemmentes. „Egyikük nagyon csalódottnak érezte magát, ledöbbent, azt mondta, ez olyan, mintha megerőszakolták volna. A másik nő is rettenetesen dühös volt, azt mondta, hányingere van ettől az egésztől, és, hogy megbántották” – vallott csütörtökön a Brit Fogorvosi Kamara meghallgatásán Nimi Bruce, aki hét éven keresztül Gaterrel dolgozott egy dorseti rendelőben.

Túlzásba esett

„Láttam ezt a James Bond-stílusú kémtollat, amikor pendrive-ot kerestem az interneten. Nem volt sokkal drágább, úgyhogy megvettem ezt. Nagyon menő volt. Eleinte csak játéknak fogtam fel, érdekelt, hogy én is készíthetek-e titkos felvételeket, hogy meg tudom-e csinálni úgy, hogy nem bukok le” – idézte Gater vallomását a Daily Mail, amely azt is közölte, a férfi eredetileg azért szeretett volna pendrive-ot vásárolni, hogy nagyobb fájlokat is tudjon mozgatni. „Aztán valahogy túlzásba estem” – magyarázkodott, majd amikor azt kérdezték tőle, miként változott szexuális irányba érdeklődése. „Miután megnéztem a felvételeket, már nem a technikai része érdekelt. Még mindig próbálok magyarázatot találni arra, hogyan fajulhattak el idáig a dolgok, de nem megy.”

Warren Gater ügyvédje, Richard Patridge ügyfele védelmére elmondta, Gaterre egyáltalán nem jellemző, hogy kifordul önmagából, ezért bocsánatot is kér. „Tudja, hogy amit tett, abszolút elfogadhatatlan. Elvesztette a munkáját, anyagi problémákkal küzd, és a házassága is megszenvedte a történteket, de még mindig elkötelezett a hivatása iránt. Ez az, amit mindig csinálni akart, és ígéretes karrier állt előtte.”  A fogorvos és friss neje házassági tanácsadóhoz is ellátogatott, hogy átverekedjék magukat a problémákon.

Gater védekezés gyanánt elmondta, annyira kikészítette apja halála és esküvőjének feszített tempójú szervezése, hogy szüksége volt valamire, ami eltereli a figyelmét a gondokról. A kamara elnökét persze nem hatotta meg a magyarázata. „A cselekedetei előre megfontoltak voltak, kizárólag a saját szexuális kielégülése érdekében ismételte meg újra és újra” – közölte álláspontját a kamara elnöke, Stewart Goulding, aki kilenc hónapra eltiltotta a praktizálástól Gatert. A férfi a Weymour-i Bíróságon is felelt tetteiért: márciusban három év próbaidőt kapott, majd ügyét felterjesztették a Brit Fogorvosi Kamarához.