Phoebe Grimes csodával határos módon felépült, miután az orvosok feldarabolták a koponyacsontját és kirakósként rakták össze újra. A kislány ritka betegségben szenved: koponyacsontja még az anyaméhben összeforrt, így nem tudta követni agya növekedését. A szoros csontburok végzetes agykárosodást okozhatott volna, ha nem műtik meg idejekorán a kislányt.

A most 3 éves derbyshire-i kislány, Phoebe Grimes rendellenes fejlődésére születése után pár héttel figyelt fel édesanyja. Az akkor hat hetes csecsemőre ezután több hónapnyi vizsgálatsorozat várt mire kiderült, hogy craniosynostosis szindrómában szenved, azaz koponyavarratai már az anyaméhben összeforrtak. Ez azt jelenti, hogy a fejkörmérete nem tudta volna követni növekedését, és lassan belehalt volna, hogy a csontburok összenyomja az agyát. Az orvosok úgy döntöttek, az egyetlen megoldás a gyerek koponyacsontjának feldarabolása és összerakása lesz, és mint azóta kiderült, jól döntöttek: a kislány megmenekült.

„Amikor hat hetes volt, észrevettem, hogy a normális esetben puha folt a feje búbján túl kicsi. Rossz érzésem volt, tudtam, hogy valami nem stimmel. Nem olyan volt a feje, mint annak idején az idősebb lányomé. Hetekig vizsgálták, mire a doktorok előálltak azzal, hogy félbe akarják vágni a koponyáját, és aztán más formában összerakni. Kiborultam, először azt mondtam, inkább legyen deformált a feje egész életében, de azután elmondták, hogy ha nem operálják meg, Phoebe-nek akár 10 százalékos agykárosodása is lehet, mire iskoláskorba ér. Rájöttem, hogy engedélyeznem kell a műtétet, Phoebe érdekében: de az apjának kellett aláírnia a beleegyező nyilatkozatot, én képtelen voltam rá” – mesélte Grimes anyja, Claire a Daily Mailnek.

Grimesnál 3 hónapos korában állapították meg, pontosan mi a baja, de várnia kellett 4 hónapos koráig – ekkor már komoly fájdalmai voltak –, hogy kellőképp megerősödjön a 6 órás műtéthez. Az orvosok fültől-fülig cikcakkvonalban szétvágták a koponyáját, majd olyan távolságra helyezték egymástól a két felet, hogy még össze tudjanak forrni, de az agyat már nem nyomják. Az orvosok elmondása szerint ekkor már annyira nyomta a túl kicsi koponya a lány agyvelejét, hogy az szinte kibuggyant a vágáson.

„Rosszul lettem, amikor az orvosok elmondták, hogy el fogják vágni a fejét és összerakják a két koponyadarbot, mint egy puzzle részeit. Először nem hittem nekik, azt hittem, csak viccelnek. A férjem, Steve és én nem akartuk ennek kitenni szegény gyereket, de tudtuk, hogy nincs más választásunk. Elmondhatatlanul örülök, hogy most már jól van és boldog kislányként éli az életét!” – mesélte az anya. „Amikor kitolták a műtőből, tele volt kötésekkel, de nagyon megkönnyebbültem, hogy él. Rögtön láttam, hogy más alakja lett a fejének, és amikor lekerültek a kötések, a barátok és családtagok is mind mondták, hogy máshogy néz ki. Én nagyon boldog vagyok, hogy jól van, szerencsésnek érzem magam, hogy a lányom megmenekült” – tette hozzá.

Phoebe Grimes normálisan fejlődik, a háromévesek átlagos életét éli, játszik testvérével, tornázni jár, sokat nevet. Állapota gyorsabban javul, mint azt az orvosok várták, már semmi nem emlékezteti a kiskori műtétre. Öt éves koráig évente ellenőrzik állapotát, de egyelőre úgy tűnik, ennyivel megúszta a különös betegséget.