Őrizetbe vették Geréb Ágnest

2010.10.06. 11:08
A szülész-nőgyógyászt őrizetbe vették, párja, Erdélyi Dániel szerint felháborító, ahogy a rendőrök Geréb Ágnessel és munkatársaival bántak az újszülött halála után. Erdélyi követeli, hogy adják vissza Gerébnek és társainak a szabadságát, a telefonját és a méltóságát.

Őrizetbe vették az éjszaka Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt akit kedden délután a XII. kerületi Alma utcából állítottak elő egy otthonszülés helyszínéről, ahol az újszülöttet újra kellett éleszteni. A helyszínről a szülész több munkatársát is előállították.

Légzés és elégséges vérkeringés nélkül találták a mentők azt az újszülöttet, akihez egy otthonszülés miatt kellett orvost hívni kedden délután. Az életmentésbe bekapcsolódott a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi és a koraszülött-mentő személyzete is.

Az eset a Geréb Ágnes nevéhez köthető, XII. kerületi, Alma utcai "Születésházban" történt. Az anyát és az újszülöttet is kórházba vitték a mentők, a rendőrség előállította az otthonszülést levezető személyeket, köztük Geréb Ágnest, aki ellen már többször volt bünetőeljárás az általa levezetett otthonszülések közben történt halálesetek illetve egészségkárosodások kapcsán.

Geréb Ágnes ellen az emúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig 3 évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Egy 2003 karácsonyán történt otthonszülés miatt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták Geréb Ágnest és társait.

Ezt a büntetőpert 2 éve kezdte el tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az esethez később még 2 újabb ügyet egyesítettek. Miután időközben felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra, ahol a per 2010 nyarán indult újra. (FH)

Geréb Ágnes letartóztatása után a párja, Erdélyi Dániel levelet juttatott el a magyar sajtó képviselőihez, melyben kifejti, először törvényileg kellene szabályozni az otthonszülést, és csak utána indítsanak eljárást. Erdélyi szerint felháborító, ahogy az újszülött halála után Gerébbel bántak a rendőrök, és arra buzdította a bába ismerőseit, barátait, hogy álljanak ki mellette.

"Ágit letartóztatták, elvették az ő és a bábatársainak a telefonjait.

Vizsgálati fogságban van. Nagyon rég óta kérjük az államot, a minisztereket és a parlamentet, hogy szabályozzák az intézeten kívüli szülést, és adjanak szakmai kódot. Enélkül ex lex állapot van és bármi megtörténhet. Az is, hogy kommandósok hatolnak be egy magánlakásba és akciót kezdeményeznek civilekkel szemben. Hogy mi történt, azt a Párizsi Magyar Intézet igazgatójától tudom, aki az Indexen olvasta a hírt. Hazatelefonáltam. A hír igaz. Mint egy bűnözőt, a Gyorskocsi utcába vitték Ági. Ki tudja, mi történik vele.

Nyilván ezt a levelet és a válaszokat is tudják követni, ha akarják, az illetékesek. Azt üzenem nekik ezúton, hogy az eljárásuk hibás sorrendben történik. Előbb a 22 éve elindított hazai otthonszülési tervezetre reagáljanak a megszólítottak, miniszterek, parlamenterek. Az anyák, a bábák és a családok igényére találjanak megoldást, utána hozzanak törvényt róla, akár tiltást, akár kemény feltételekhez kötést, de azt a módszert, amit az ötvenes években alkalmaztak, hogy megíratják Geréb Ágival a törvénytervezetet, nem vitatják meg érdemben, elodázzák, az új választással áttolják a felelősséget az új kormányra, aki valakinek a tanácsára, mint egy orvvadász lecsap, ez talán nem egy demokráciára jellemző eljárás.

Az időpont is zseniálisan meg volt választva. Éppen külföldön vagyok, holnap lett volna előadásom. A lányunk elutazott gyerekvigyázónak. Az otthon maradt gyerekek tehetetlenek. Geréb Ágit állítólag 3 napig tarthatják vizsgálati fogságban. Nem tudom elképzelni, hogy a sajtóban megjelent egészségügyi részletek megfelelnek a valóságnak, hiszen az otthonszülések a legnagyobb körültekintéssel történtek eddig is. Miért is veszélyeztette volna a bába a gyermek vagy az anya életét? Miért is vállalta volna a kockázatot sajátmagára nézve?

Rosszul van ez így. Kérem, hogy az otthonszültek családjai, Ági ismerősei, barátai és bárki, aki befolyással rendelkezik, vagy hajlandó a hangját hallatni, a legbékésebb eszközökkel protestáljon a mindenkori kormányok időhúzása, a jelen rendőrség eljárása ellen. Nagyon fontos, hogy béke legyen, hisz nem mártírokat szeretnénk látni, hanem egészséges és épp gyermekeket, családokat. Kérem, hogy az agresszió minden formájától tartózkodjanak azok is, akik föl vannak háborodva. Úgy kell ezt az ügyet végre világrahozni, ahogy egy babát: Háborítatlanul.

A rendőrségtől pedig én személyesen, akár egyedül követelem, hogy adja vissza Geréb Áginak a szabadságát, a telefonját és a méltóságát. Geréb Ági a világ egyik legjobban képzett szülész-nőgyógyásza, ezt a legelismertebb hazai és a nemzetközi szakemberek is elismerik, engedélyét elvették, bábaiskolába járt, levizsgázott, épp elkezdhette volna a működését. Az engedély elvonása is lejárt. Dolgozhatott volna. Valakiknek nagyon az útjában lehet. Kérek mindenkit az önmérsékletre. Lehet, hogy az én levelem se eléggé higgadt, talán megérthetnek, akik olvassák, de minél nyugodtabb lesz a kampány, annál hatásosabb is.

Remélem, hogy Ági is elolvassa hamarosan ezt a levelet, és jól esik neki. Megtehetné az ügyeletes rendőr, hogy kiprinteli neki és odaadja. Aki tudja a rendőrség e-mail címét, tovább küldheti. Én nem bánnám. Ági erőt! Puszi, Erdély Dani"