A 47 éves Ann Arscott másfél éve agyvérzést kapott: ennek következtében elfelejtett beszélni és járni. Mára újra megtanult mozogni, azonban a beszéd továbbra is gondot okoz számára. Szerencséjére az éneklés nem, így tud kommunikálni a világgal és újra vállal fellépéseket.

Ann Arscott profi énekesnő a brit jazz klubok ünnepelt sztárja volt, míg egy agyvérzés következtében elvesztette beszédképességét. Környezete attól tartott, Arscott sehogy nem fog tudni velük kommunikálni, de a nő nem adta fel: rájött, hogy énekelni még tud. Ismét vállal koncerteket, leginkább Billie Holiday slágereket szeret előadni.

A 47 éves birminghami zene- és drámatanár 18 hónappal ezelőtt kapott stroke-ot. Közvetlenül az agyvérzés után képtelen volt mozogni és beszélni. Most afáziás állapotban van, azaz organikus agyi sérülés következtében fellépő beszédzavarban szenved. Az afáziások agyának azok a részei károsodtak, melyek a beszédet koordinálják, így a betegnek az írással, szövegértéssel is lehetnek gondjai. Az énekesnőhöz hasonlóan néhány afáziás beteg azonban képes énekelni, mivel az agy más része felel a zenéért, mint a beszédért. Arscott például írásban képes kérdésekre válaszolni, de nagy nehézség számára egy teljes mondat összerakása, és gyakran felidegesíti, hogy nem tudja rendesen kifejezni magát.

Ascott nagyon fiatalon kezdett zenével foglalkozni, 18 éves kora óta pedig hivatásszerűen énekel – írja a Daily Mail. „Jazzt és operát énekeltem már mindenhol. Japánban, Európában, színházakban, klubokban, szabadtéren” – mondta az énekesnő, akinek karrierje megakadt betegsége miatt. „Kilenc hétig voltam kórházban. Nem tudtam mozogni, sem beszélni” – tette hozzá. Másfél év alatt újra megtanult járni és sokat fejlődtek kommunikációs készségei is. Mióta felfedezte, hogy még képes énekelni, elkezdett ismét fellépni: templomokban, jótékonysági koncerteken énekel: „Billie Holiday-től a Summertime-ot és az Amazing Grace-t szoktam énekelni”– mondja.