223 millió dollárt akart lopni a szexi orosz hackerlány bandája

2010.10.15. 18:47 Módosítva: 2010.10.15. 18:54
40 év börtönbüntetést kaphat a 21 éves Krisztina Szvecsinszkaja, akit azzal vádolnak az amerikai hatóságok, hogy tagja egy olyan nemzetközi hackerbandának, ami 223 millió dollárt akart ellopni. A lány három egyetemista társával több számlát is nyitott, melyekre az ellopott pénzből 35 ezer dollár folyt be.

A dögös 007-es kémnő után szintén orosz versenyző a világ legszexisebb hackere: így könyvelték el a lapok az orosz Krisztina Szvecsinszkaját, akit azzal vádolnak, hogy tagja annak a szervezetnek, ami összesen 223 millió dollárt (43,5 milliárd forint) akart ellopni.

Az előzetes becslések szerint nagyjából 70 millió dolláros (13,6 milliárd forint) kárt okoztak a banda tagjai, írja a news.com.au. Az orosz lány, amennyiben bűnösnek találják bűnszervezetben elkövetett csalás, pénzmosás, hamis személyazonosság használata és útlevél-hamisítás miatt, akár 40 év börtönbüntetést is kaphat.

A héten zajlott az a New York-i tárgyalás, melyben 37 embert vádolnak azzal, hogy egy számítógépes vírus segítségével megpróbáltak több Kelet-Európai vállalkozás és magánszemély számlájáról pénzt leszívni. Szvecsenszkaja, aki a tárgyalást szűk farmerben és bőrcsizmában zokogta végig, azon négy New York-i egyetemista egyike volt, akik több száz számlát nyitottak.

Az ügyészség szerint a 21 éves diáklány legalább öt számlát nyitott, melyekre az ellopott pénzből 35 300 dollár érkezett. A feladatuk az volt, hogy a lopott pénzt külföldi bankszámlákra menekítsék. A nemzetközi rendőrségi akció során több országban is letartóztattak embereket, akiket bűnrészességgel vádolnak. A brit rendőrség 11 kelet-európait tartóztatott le. Őket csalás, pénzmosással és banki lopással vádolják, miután lenyúltak 9,6 millió dollárt.

caters sexy computer hacker 01

Valamint további gyanúsítottakat vettek őrizetbe Ukrajnában is, ahol a szakemberek azt nyilatkozták, ez az eddigi legnagyobb számítógépes bűntény, amivel valaha is dolguk volt. A módszerük egyszerű volt, trójai vírusokkal megszerezték a felhasználók jelszavait, és kifosztották az illető számláját. Az FBI szerint a csalók a pénz nagy részét a londoni székhelyű HSBC bank számláiról emelték le.

Az amerikai sajtó nem először rajongott körbe orosz származású bűnözőt. Legutóbb Anna Chapman nyerte el a szexi 007-es jelzőt az újságoktól. A 28 éves orosz kém az Egyesült Államokban bukott le több társával, Oroszországnak egy csere keretén belül adták ki. A nő azóta világhírnevet szerzett, volt férje eladta a meztelen képeit, és jelenleg orosz bankelnök tanácsadójaként dolgozik.