Épségben tette le a gépet a fejbe lőtt pilóta

2010.10.15. 17:14
Társait próbálta kimenteni egy afganisztáni bevetésről az a helikopterpilóta, aki az akció közben golyót kapott a fejébe, de még így is sikerült letennie a gépet a bázison. A helikopter 12 lövést kapott, a szerelők nem is értették, hogyan tudtak vele hazarepülni. A 28 éves pilótát kitüntették. Az esetről filmfelvétel is készült, mert épp a gépen forgatott a Discovery stábja.

A pilótát meglőtték, a gépet egy tucat helyen eltalálták, elment a hidraulikája, a rádiója is akadozott, mégis sikeresen leszállt a biztonságos bázison egy januári afganisztáni mentőakció után az a helikopter, aminek a pilótáját később kitüntették ki hősiességéért - írja a Sun.

A 28 éves, beszédes nevű Ian Fortune szerencséje az volt, hogy a sisakja alatt csak súrolta a gép szélvédőjét áttörő lövedék, de még így is erősen vérzett, mire letette a gépet, a fél arca vérben állt. A bátorságáért szeptemberben kitüntették. "A másodpilótám látta a legnagyobb sebet a bal oldalamon, meg a vértócsát. Több lehetőséget is számbavettünk, de az volt a fő szempont, ami mindig, hogy visszavigyük a sebesülteket" - mondta kitüntetésekor a pilóta a Sky Newsnak.

A gépen tizennyolcan utaztak, köztük hat sebesült katona, valamint a Discovery Channel stábja, akik éppen egy dokumentumfilmet forgattak az afganisztáni háborúról. Ennek a véletlennek köszönhető, hogy a megrázó akció végig videófelvételen is látható.

"Csak hogy tudjátok, kaptam egy lövedéket a szélvédőn át, ami eltalálta a fejemet. Kicsit felnyílt a bőröm, meg vérzek is" - hallhatóak a pilóta szavai a felvételen. A gépet folyamatosan lőtték miközben megpróbált elmenekülni az akció helyszínéről, egy tucatszor el is találták a helikoptert. Miközben a megsérült hidraulikával és az akadozó rádióval küzdöttek, a pilóta folyamatos vészjelzések leadása mellett sikeresen eljutott a bázisra, ahol a körülményekhez képest meglepően zökkenőmentesen sikerült leszállnia.

A gépen tartózkodó orvosok már útközben próbálták ellátni az akcióban megsérült társaikat, csak a leszállás után tudták meg, hogy mekkora mázlijuk volt.

"Amikor visszaértünk, akkor a szerelők tátott szájjal bámulták a gépet. Senki sem értette, hogyan tudott még repülni azután, hogy tizenkétszer meglőtték" - mondta a Sunnak a Discovery riportere, Mike Brewer, aki a sikeres leszállás után percekig nem is tudta felfogni, mi történt vele.