A Tv2 új műsora, az Ezek megőrültek a szívatós japán vetélkedők legszebb pillanatait idézi fel, a műsor szignálja meg a Super Mario Bros nevű konzolos játékot. A műsor készítői azért döntöttek úgy, hogy a mostanában második virágkorát élő játék zenéjét használják fel a műsoruk szignáljához, mert a jellegzetes pittyegés nagyon jól passzol a műsor japános képi és hanghatásaihoz. Persze, mert a Super Mario is japán.

Az Ezek megőrültek című szívatóvetélkedő szignálja emléket állít az 1985-ös Super Mario Bros nevű, Nintendóra kiadott játék előtt. Egészen pontosan a műsor szignálja felhasználja a játék zenéjének első pár hangját.

A műsorban használt verzió nem az eredeti, hanem egy 2010-ben készült változat. A Super Mario nagyjából egy-két éve ismét borzasztó népszerű, köszönhetően a pixeles retróhullámnak, a zenéje meg szinte töretlenül népszerű volt az elmúlt bő húsz évben, számtalan feldolgozása született.

A Tv2 műsorában hallott verzió például az egyik új japán slágerprogrammal, a Yamaha Vocaloid nevű programjával készült, amivel nagyjából szintetizátorral lehet énekhangokat előállítani. A módszer nagyon népszerű, az autotune-hoz hasonló, gépies hangokat lehet vele előállítani. A programnak vannak előre megformált énekesei is, többek között a szintén iszonyú népszerű Hatsune Miku is, akivel szinte bármit elénekeltetnek a program felhasználói, amit utána természetesen YouTube-on meg is osztanak a nagyvilággal.

A műsorban felhasznált verziót is Hatsune Miku adja elő.

"Tudjuk, hogy a Super Mario zenéje. Ez a zene tetszett a legjobban. A műsor alapvetően Japánból ered, és ehhez a hangulathoz ez illik a legjobban" – mondta a Velvetnek a Tv2 producere, Ökrös Gergely.

A videón 20:22-nél hallhatja a műsor szignálját:

A producer elmondása szerinte a műsorban átlagosan 25-50 olyan dallam csendül fel, ami után a csatorna jogdíjat fizet a megfelelő jogdíjkezelőnek, a szignál után például a program kiadójának, illetve az eredeti számot jegyző Koji Kondónak fizetnek.

A Super Mario Bros című játék a nyolcvanas évek közepe óta népszerű, itthon valószínűleg komoly extraismertséget hozott neki, hogy a kilencvenes évek elején Dévényi Tibor az Elektor kalandor című műsorában ezt a játékot játszatta a betelefonáló szerencsésekkel.

A játék szereplői, kezdve a főszereplő életerejét megnövelő varázsgombáktól, a vízvezetékszerelő Marión és Luigin át a megmentésre váró hercegnőig mind pólókat, képeket, videókat ihletnek meg a mai napig .

De a játék mellett a remekül eltalált, egyszerű zene legalább annyira saját életet él, a YouTube-on rengeteg feldolgozását találhatjuk meg.

Az egyik legzseniálisabb a koreai gitárzseni, az egyszerre két hangszeren játszó Zack Kim verziója, de szinte minden zenei stílus rajongója könnyen találhat magának Super Mario-feldolgozást.

A Overworld témát valószínűleg már minden olyan tárggyal eljátszották, amivel hangot lehet kiadni. Többek között harmonikával, templomi orgonával.

A sorban a kétgitáros verzió mellett kiemelkedő még a fuvolán beatboxoló változat, amit Greg Pattillo adott elő néhány évvel ezelőtt, és közel 18 millióan látták eddig a YouTube-on.

Illetve meg kell még említeni a talán legösszetettebb feldolgozást is, amit az Aphex Twin jegyez, és a játék zenéje mellett felhasználja a legtöbb hangot, ami a játékban előfordul.