S. Ábel ellen 22 rendbeli emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt emeltek vádat. A vádlott konkrétan 22 személy megölését tervezte, minden életévéért egy ember életével kívánt bosszút állni. A vádlott a vele egy háztartásban élő édesanyját és nagymamáját rendszeresen és visszatérően bántalmazta, ami 2006 szeptemberében a vádlott nagyanyjánál súlyos egészségromláshoz vezetett.

Vádat emelt a Fővárosi Ügyészség S. Ábel ellen 22 rendbeli emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt, derült ki a Fővárosi Ügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a vádlott kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkező személy, akinek személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülményeknek betudhatóan fokozódó mértékben torzult. Kezdetben családi körben jelentkező agresszivitása a külvilág felé fokozatosan terjedt ki. A vádlott a vele egy háztartásban élő édesanyját és nagymamáját rendszeresen és visszatérően bántalmazta, ami 2006 szeptemberében a vádlott nagyanyjánál súlyos egészségromláshoz vezetett.

A vádlottban először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és USA-beli iskolai mészárlások híreinek hatására merült fel, hogy lőfegyvert szerez és az egyetemre berontva több diákot megöl és saját életének is véget vet. Az ötlet végrehajtáshoz részletes tervet dolgozott ki, és annak megvalósításához hozzá is kezdett. A lőfegyver beszerzésére érdekében belépett egy lövészettel foglalkozó sportegyesületbe, és több külföldi lövészklubba is, illetve 2009 áprilisában gázpisztolyt és gázálarcot vásárolt.

2009. december 16. napján délután a vádlott lakása bejárati ajtajának ablaknyílásán keresztül a folyosóra kitartott gázpisztolyból egy lövést adott le. A gáztöltet a lépcsőházban és a lakásokban fojtogató gázszagot okozott, ami egyes lakók esetében erős légúti irritációhoz vezetett, és fuldoklási tüneteket idézett elő, ezért a sértettek kénytelenek voltak a házból kimenekülni, majd értesítették a tűzoltóságot és a gázműveket. A vádlott a szükséges vizsgák letétele és engedélyek megszerzése után 2009 szeptemberében legális úton egy 9 mm-es Parabellum típusú maroklőfegyvert vásárolt.

A cselekmény tervezése során felmerült a vádlottban az is, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban követi el az emberöléseket, e célból terepfelmérést is végzett több budapesti bevásárlóközpontban. A vádlott konkrétan 22 személy megölését tervezte, minden életévéért egy ember életével kívánt bosszút állni.

2009. szeptember végén a vádlott búcsúlevelében leírta tervének megszületését, cselekményének indítékait, majd néhány nappal később tervének közeli végrehajtásáról is írt.  2009. október 10. napján a vádlott csoporttársai – a vele folytatott telefonbeszélgetés, és blogbejegyzéseinek megtekintése után - értesítették a rendőrséget, akik a vádlottat elfogták. S. Ábel előzetes letartóztatásban van, az eljárás a Fővárosi Bíróságon folytatódik.