Egy hétfői döntés szerint ezentúl nem mutatkozhatnak "túlságosan" kivágott ruhában és rövid miniszoknyában Castellammare di Stabia női lakosai. A polgármester szerint ezzel lesznek civilizált város, valamint ha betiltják a fára mászást, a padon fekvést, vagy a tengerparton fürdőruhában flangálást.

Új intézkedéseket készülnek bevezetni egy olasz tengerparti városban, Castellammare di Stabiában. A nagyívű, negyvenegy pontból álló illendőségi intézkedéscsomagból tegnap elsőként fogadták el, hogy nők ezentúl nem hordhatnak nagyon rövid miniszoknyát – írta a Guardian. A város polgármestere, Luigi Bobbio – aki Silvio Berlusconi pártjának, a jobboldali Szabadság Népe Párt tagja – utasította a rendőrséget, hogy bírságoljanak meg minden nőt, akinek nagyon rövid a miniszoknyája, vagy túlságosan fel van hasítva a ruhája.

A rövid szoknya antiszociális

Bobbio definiálta is a túlságos rövidséget: eszerint bírságot von maga után minden ruhadarab, amelyikből kilátszik az alsónemű. Ennek értelmében a rendőrség 300 eurónyi (körülbelül 85 ezer forintos) büntetést szabhat ki minden nőre, akinek kilátszik a bugyija. A polgármester, mint említette, bízik a rendőrök józan ítélőképességében. "Nem szükséges részletesen megvizsgálniuk a ruházatot" – mondta. "Egyetlen pillantás is elég ahhoz, hogy megítélhessék az öltözködést."

A város vezetése egyébként úgy határozott, hogy bünteti a kihívó rövidnadrágot, a derék alá lógatott és a hátul kilyuggatott farmernadrágot is, valamint a merész felsőrészt, különösen a topnak nevezett pólót. "Küzdeni akarunk az antiszociális viselkedés ellen" - érvelt döntésük mellett a városi tanács vezetője a kialakult helyzetben.

Középkor vagy XXI. század?

Mialatt az önkormányzat a tervezetett tárgyalta, az ellenzéki Demokrata Párt nőtagjai miniszoknyás tüntetést tartottak az utcán, transzparenseikre pedig azt írták fel: "ami itt kivillan, az a munkások helyzete!" A mondattal a helyi hajógyár elbocsátásaira utaltak.

"Ezzel évekkel visszaforgatják az idő kerekét" – tiltakozott Angela Cortese, a városi tanács egyik tagja is, miközben az ADUC nevű, a fogyasztók jogaiért harcoló csoport azt feszegette, hogy Castellammare di Stabia vajony tényleg a nápolyi vagy inkább a teheráni tartományban fekszik-e.

A villantás elleni védekezés, ami azonnal zajos visszhangokat kapott, csak az első a készülő szabályok közül, legalábbis, ahogy az angol lapok említették, igaz, a Független Hírügynökség szerint azonnal érvénybe lépett a többi is. Luigi Bobbio polgármester terve szerint ugyanis nem lenne szabad a jövőben nyilvánosan káromkodni, labdázni az utcákon, padokon feküdni, fára mászni, kutyát sétáltatás közben 2 méternél messzebb elengedni, valamint fürdőruhában sétálgatni a tengerparton. "Ez nem Mallorca" – tette hozzá. "Castellammare di Stabia mostantól civilizált város" – hirdette végül büszkén.