2009 márciusában ítélték el John Worboys londoni taxist 12 nő megerőszakolása miatt, de csak börtönbüntetésének megkezdése után derült ki, hogy nem 12, hanem legalább száz nő ellen követett el ebűncselekményt az évek során. Női utasait egy ügyes trükk után randidroggal kábította el.

A nyomozók szerint csak John Worboys tudhatja, hogy pontosan hány nőt erőszakolt meg az évek során, de az biztos, hogy nem csak azt a tizenkettőt, akik miatt az egykori londoni taxist tavaly márciusban legalább nyolcéves börtönbüntetésre ítélték. A legfrissebb információk szerint Worboys áldozatainak száma több mint száz – írja a Sun.

Hétfőn derült ki, hogy a férfinek legalább 102 áldozata volt, és hogy közülük kilencvenen biztosan nem is kaphatnak elégtételt, mert a bíróság úgy döntött: mivel Worboys jelenleg már börtönben ül, ügyét nem kezdik újra vizsgálni.

A londoni taxis 2002 és 2008 között összesen 83 nemi erőszak ügyében lett gyanúsított, melyek közül végül 12-ben ítélték el. A bírósági ítélet óta azoban a Scotland Yard további 19 olyan nőt talált, akiket nagy valószínűséggel Worboys erőszakolt meg.

A taxis női utasait pezsgővel kínálta, azt hazudva nekik, hogy lottó- vagy kaszinónyereményét ünnepli az itallal, ezért koccintsanak az egészségére. Az udvariasan koccintó nők viszont nem sima pezsgőt, hanem valamilyen randidroggal kevert pezsgőt kaptak.

Az áldozatok a drog hatására öntudatlan állapotba kerültek, így nem is emlékeznek rá, mi történt velük ezután. Az egy időben altatóként, nyugtatóként használt szerek ugyanis emlékezetkiesést okoznak, majd gyorsan és nyom nélkül kiürülnek a szervezetből. A rendőrségnek ezért is nehéz a dolga az esetek felderítésével, mert ha Worboys nem okozott sérüléseket, áldozatai esetleg nem is emlékeznek rá, hogy bármi történt volna velük, orvosi látlelet és laborvizsgálatok hiányában pedig sem az erőszakot, sem a drog jelenlétét nem tudják utólag bizonyítani.

"Nagyon valószínű, hogy vannak még más áldozatok is. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az áldozatok nagy része azt sem tudja, hogy megerőszakolták-e vagy sem. Az egyetlen ember, aki ezt tudhatja, Worboys maga. Reméljük, hogy a jövőben elmondja majd, hogy pontosan mi történt" – mondta a Sunnak egy rendőrségi szóvivő, aki megerősítette a 102 áldozatról szóló híreket. A szóvivő szerint a végső szám akár több száz is lehet.

A GHB és egyéb randidrogok elleni védekezés legalapvetőbb módja a szakértők szerint, ha az ember nem hagyja felügyelet nélkül a poharát, illetve illetve nem fogad el italt idegenektől, így könnyű elkerülni az alkoholban jól oldódó, kis dózisban eufóriát, nagy mennyiségben öntudatvesztést okozó szert.