A Bournemouth Egyetem hallgatói egy olyan gyakorlati óra miatt kezdték el gyűjteni a közlekedési balesetben elhullott állatok tetemeit, amelyen arról tanultak, hogyan változtak a nyúzási technikák a történelem során. A prezentációra használt húst az óra után meggrillezték, majd az ízvilág annyira bejött nekik, hogy már a szabadidejükből is áldoznak az elgázolt tetemek gyűjtésére. A kerületi önkormányzat környezet- és egészségvédelmi részlegének munkatársa szerint nem érdemes elhullott állatokat enni, mert az csak a fogyasztás után derül ki, hogy nem volt-e beteg az állat.

"Érdekes volt a gyakorlati óra, de a történet csak utána lett igazán izgalmas. Először furcsa volt, de a húsnak isteni íze volt. Néhány falat után már el is felejtettem, hogy olyan állatból ettem, aminek az agya szétkenődött egy autón” – nyilatkozta a Daily Mailnek a Bournemouth Egyetem 23 éves hallgatója, aki azért nem vállalta a nevét, mert nem akarja, hogy megbélyegezzék szokatlan étkezései szokásai miatt. A 23 éves diák több társával együtt ugyanis veszélyes, és egyben költséghatékony módját választotta az étkezésnek: csoporttársaival elgázolt állatok – őzek, borzok, mezei nyulak, fácánok - teteimet szedik össze a New Forest-i erdő mellett futó út mentén, majd főzve-sütve elfogyasztják azokat.

Nem akarták veszni hagyni

A törvényszéki régészetet tanuló diákok az egyik kurzusuk után kaptak rá az ingyenes vadhúsra. A gyakorlati órán a hallgatók a történelem során folyamatosan változó nyúzási és darabolási technikákról tanultak, a prezentációhoz azonban valódi tetemekre volt szükség, amiket a diákok az út mellől szereztek be. „Az óra után ott maradtunk azzal a rengeteg hússal, amit aztán meggrilleztünk, hogy ne vesszen kárba. Egyetemi dolgozók és diákok is kipróbálták, de nem csináltuk minden alkalommal. Hagytuk volna odaveszni azt a sok húst, mikor nagyon finom?” – tette fel a kérdést a lapnak az egyetem egykori munkatársa, aki úgy véli, az út mentén talált állatok húsa azért kivételes, mert azok vadon éltek, és nem mesterséges ételekkel táplálták őket.

Az állat akár betegséget is hordozhat

Egy korábbi hallgató arról számolt be a lapnak, hogy miután megnyerte őt a hús íze, néhány alkalommal maga is gyűjtött az út mellől vacsorának valót, és bár lakótársai bolondnak hitték, nem bánta meg, mert amellett, hogy jót evett, spórolni is tudott. A hét évig hentesként dolgozó Krish Seetah, a kurzus oktatója a Daily Mailnek elmondta, nem érzi problémának, ha valaki olyan állatot fogyaszt, amelyet az út mellett talált, de hozzátette, nagyon óvatosnak kell lenni vele.

Erre figyelmeztet Steve Stones, a New Forest kerületi önkormányzat környezetegészségügyi részlegének felelőse és a brit élelmiszerfelügyelet, a Food Standards szóvivője is. „Nem hiszem, hogy ezt bárkinek is ki kellene próbálnia, még akkor sem, hogy ha tisztában van az állat egészségügyi állapotával. [...] Ez nagyon sok kockázattal jár” – mondta Stones. Véleményét a Food Standards sajtósa azzal egészítette ki, hogy bár a tetemek fogyasztása nem illegális, a piacon nem árulhatók, mert nem tudható, hogy hordoznak-e bármilyen betegséget. „A kockázatok egyébként mindig jelen vannak, nem számít, honnan való a hús.”