Egy idős nő mobiltelefonál Chaplin Cirkuszának bemutatóján a háttérben, állítja az ír férfi, aki a Youtube-ra felrakott videójában azt bizonygatja, hogy ennek egyetlen magyarázata csak az időutazás lehet. A videót azóta több mint két és félmillióan látták, és az utóbbi napokban mindenki erről beszélt az interneten. Új mém született, agyzsibbasztó vitákkal, és persze amennyire valószínű, hogy időutazót találtak, éppúgy lehetséges az is, hogy csak Clarke talált nagyon ügyes módot önmaga és/vagy filmes cége reklámozásához.

Charlie Chaplin 1928-as A cirkusz című filmjének premierjén készült az a felvétel, amelyen az ír független filmes George Clark egy mobiltelefonáló nőt fedezett fel a háttérben. A fekete-fehér felvételen úgy tűnik, mintha az egyedül sétáló idős nő menet közben éppen telefonon beszélne: kezét a füle mellett tartja, és Clarke szerint az is látható, hogy mozog a szája. Mivel azonban a mobiltelefonokat csak 1970-ben találták fel, Clarke szerint erre csakis egyetlen magyarázat lehetséges: az idős nő valójában időutazó.

Clarke az állítja, véletlenül talált a felvételre, a Chaplin-film dvdjének extrái között szerepelt. Megmutatta családtagjainak, barátainak is, de senki nem tudta ésszerűen indokolni a látványt: "Egyszerűen nincs rá magyarázat. Mindenki, aki látta, ugyanúgy vélekedett: hogy mobilon beszél" - mondta el a Belfast Telegraphnak. A filmes a YouTube-on osztotta meg ezt a felfedezését a világgal, hozzátéve: "Ezt a filmet lassan egy éve nézegetem, közel száz embernek mutattam már meg, és levetítettem egy filmfesztiválon is, de eddig még senki nem tudott magyarázattal előállni arra, mit csinálhat". Videóját október 20-án töltötte fel, az azóta eltelt tíz napban már több mint két és fél millióan nézték meg, Clarke-ot pedig felkapta a média.

A News.com.au ausztrál hírportál szerint Clarke valószínűleg "élete legfurcsább hetét élheti át", mióta ugyanis felfedezték az internetezők a videót, állítólag több mint tízezer levelet kap naponta. "A legmeglepőbb, hogy már egy hete ezen pörögnek a fórumok, tárgyalják a felvételeket" - nyilatkozta a lapnak. A legvadabb elméletek között titkos katonai kísérlet is szerepel, de hallókészüléket is tippeltek már.

"Ha Chuck Norris rúgott egy lyukat a tér-idő kontinuumban, akkor Jean-Claude Van Damme miért nem foltozza be?" - teszik fel a gúnyolodók a kérdést Clarke-nak. Az ír filmes vállalta, hogy a news.com.au oldalán válaszol a kritizálóinak, és reagál a érkező kommentekre. A kérdések négy fő csoportra oszlottak:

1. A "hogyan működne antenna vagy műhold nélkül?!" kommentek

A kommentelők egy része azon lovagol, hiába visz magával készüléket az időutazó, ha egyszer a múltban nincsenek meg a működéséhez szükséges hálózat, adótornyok, antennák és műholdak. "Ebből látszik mennyire szűkagyúak tudnak lenni az emberek" - reagált erre Clarke. "Ha valaki képes utazni az időben, akkor nyilván adott lehet a technológia ahhoz is, hogy telefonálni tudjon."

2. A "miért pont most hoztad nyilvánosságra?" kommentek

Ahogy Clarke a videó leírásában is rögzítette, lassan egy éve, hogy felfedezte a filmben az oda nem illő szereplőt, de lassan indult be a dolog. Először csak a családnak és a barátoknak mutatta meg a videót, augusztusban pedig levetítette egy fesztiválon is. A berobbanásról valójában a YouTube tehet: október 19-én töltötte fel a felvételt, azóta őrült meg a világ.

3. A "jó kérdés" kommentek

"Ha tudnál időutazni, akkor miért vesztegetnéd az időd Chaplin egyik premierjén?" - próbálták sarokbaszorítani sokan, de a filmesnek erre is van magyarázata. "Senki nem mondta, hogy a kérdéses személy azért ment vissza, hogy megnézze Chaplin premierjét. Mi van, ha korábban visszament, csak ott ragadt, vagy éppen a városban akadt dolga, és véletlenül sétált bele a felvételbe?"

4. És persze az "ez kamu, hamisítvány, trükk" kommentek

Sokan felvetették, hogy Clarke időutazóját valójában számítógéppel illesztették a képbe. Ezt azzal vélik bizonyíthatónak, hogy a felvételen szerintük halványabb az elsétáló telefonáló alak, mint a környezete. Clarke-nak ezekre a vádakra nem volt ügyes logikai levezetése, csak azt tudja mondani, hogy nem nyúlt a felvételhez.

Ami mégis gyanús

Sokan panaszkodtak, hogy nekik ugyanaz a kiadás van meg a Chaplin-filmből, mint Clarke-nak, és az ő filmjeikben nem szerepel semmiféle idős nő. Clarke ezeket a felvetéseket is azzal hárította, hogy ő nem manipulálta a felvételt. Ha azonban az IMDB-n rákeresünk a George Clark névre, a kapott 16 találatból a színészeket, írókat, kosztüm- és kellékfelelősöket levonva marad egy operatőr, három vágó - és egy speciális effekt-szakember. Hogy közülük hányan belfastiak, arról a moziadatbázis nem ad felvilágosítást.

A felvételt feltöltő Yellow Fever Media, Clark független filmgyártó cége azonban weboldalán - Albert Einstein szavaival - azt vallja: "A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás". Projektjeik jelmondata pedig egy szójáték: "Soha ne hagyj fel az álmodozással/képalkotással".