horoszkóp

15 évesen csak 13 kilogrammot nyom egy romániai lány

2010.11.04. 16:20
A gyermekvédelem vizsgálatot indított annak a Bákó megyei tinédzsernek az ügyében, akit anyja megfázásra gyanakodva vitette kórházba a minap. A helyzet ennél azonban jóval súlyosabb, a gyermek kiszáradt, és csak 13 kilogrammot nyom, ráadásul a testén lévő sebeket már a férgek kikezdték. A lány állítólag egy sötét, mocskos szobában élt, a kutyákkal együtt aludt, és bár sokan tudtak állapotáról a településen, ahol lakott, senki nem tett panaszt az illetékeseknél.

Szerdán megdöbbentő állapotban került be egy romániai gyermekkórházba egy 15 éves, vélhetően csángó magyar lány. A Bákó megyei Bereşti-Bistriţa településen élő Gabriela Barna csont és bőr, testét pedig mély sebek borítják - írja az Adevărul napilap cikke alapján a manna.ro. Az orvosok intenzív felügyelet alatt tartják a 13 kilogrammos kislányt, a gyermekvédelem pedig vizsgálatot indított.  A mozgássérült Gabrielát édesanyja, az 51 éves Elena Barna megfázás gyanújával vitette kórházba, holott a gyermek teste véres fekélyekkel volt tele, szervezete pedig kiszáradt. Elena az orvosoknak elmondta, lánya már egy hete nem eszik.

Az iskolázatlan lány állapotáról a településen mindenki tudott, ennek ellenére senki sem tett annak érdekében, hogy óvodába, iskolába járjon, és kimozduljon a házból. A polgármester, Mihai Dăscălescu elmondta, Gabriela 11 éves volt, amikor megpróbálta rávenni az édesanyját, hogy intézze el a gyermek születési bizonyítványát.  "Ennek a lánynak még születési bizonyítványa sem volt. Én jártam utána, és végül én csináltattam meg a bizonyítványt. Kértem az anyját, hogy járjon vele orvoshoz, hogy kapjon bizonylatot arról, a kislány beteg, és adhassunk gondozói segélyt. Nem akarta. Akkor én mit tegyek?" – mondta az elöljáró.

manna

A szociális ügyekért felelős Elena Tărcuţă a következőket nyilatkozta: "Rengetegszer megmondtam neki, hogy adja állami gondozásba, de visszautasította. Még haragudott is ezért rám. Azért tartja, hogy megkapja utána a havi 42 lejt." Az anya sem érzi úgy, hogy mulasztott volna: "Körülbelül egy hónapja rosszul érzi magát, egy hete pedig nem eszik. Megijedtem, és hívtam a mentőket, mert azt hittem, hogy meghal. Két évesen volt egy görcsös krízise, azóta nem jött helyre. A falu orvosánál jó pár éve nem voltunk." Az orvos sem látogatta meg a családot, ellenben küldött egy gyermekkocsit, hogy legyen miben sétáltatni a kislányt, miközben Gabriela sebeit a férgek is kikezdték. A lány állítólag egy sötét, mocskos szobában élt, és kutyákkal együtt aludt.

A Bacău megyei gyermekvédelem vizsgálatot indított az ügyben. "Fel vagyunk háborodva, hogy a településen senki sem tett panaszt, nem jelzett ebben az ügyben. Ismét nyilvánvalóvá vált a település felelős személyeinek érdektelensége. Amíg nem vonják kérdőre őket se adminisztratív úton, sem büntetőjogilag, addig sajnos ilyen esetekkel még találkozni fogunk" - nyilatkozta Sorin Braşoveanu, a gyermekvédelem vezérigazgatója. Gabriela Barna a kórház elhagyása után az intézmény felügyelete alá kerül.