Az anya sok mindennel próbálkozott, hogy segítsen tinédzserkorú lányán, aki 13 évesen lett anorexiás, és tavaly októberben már csak 31 kilogrammot nyomott. Miután erőszakkal és kedvességgel sem sikerült rávennie az evésre, úgy döntött, alkut ajánl neki: hajlandó szigorú szabályok szerint fogyókúrába kezdeni, ha a lány viszont újra elkezd enni és gyarapodni. A terv bevált, a 17 éves lány ma már 13 kilóval nyom többet, míg édesanyja 20 kilót adott le.

Az essexi Northoverben lakó Dolly Jenkinson szokatlan alkut eszelt ki, hogy megmentse 4 éve anorexiás lánya életét: azt ajánlotta 17 éves lányának, hogy szívesen lefogy, amennyiben ő hajlandó újra enni - írja a Daily Mail. Ruth Jenkinson elfogadta az ajánlatot, és míg édesanyja 20 kilogrammtól szabadult meg, addig ő közel 13 kilót szedett fel magára.

„Tudom, hogy meglehetősen szokatlan alku a miénk, de valamit muszáj voltam tenni annak érdekében, hogy a lányom újra enni kezdjen. Megpróbáltam erőszakkal rávenni, de ez nem segített. Kérleltem őt, könyörögtem neki, de ezzel sem jutottunk semmire” – nyilatkozta a 44 éves asszony, aki korábban 79 kilogrammot nyomott.

Ruth Jenkinson 13 évesen lett anorexiás. A szülei szerint azután kezdte foglalkoztatni a súlya, hogy fájós vádlijával elment a háziorvoshoz, aki azt mondta, a súlya okozza a problémákat. A tinédzser ekkor 160 centiméter magas és körülbelül 63 kilogramm volt (ez egyébként 24,6-os testtömeg-indexnek felel meg, ami még mindig az egészséges érték felső tartományába esik) . Hogy fogyjon, egyre több étkezést hagyott ki , alakját pedig bő ruhák alá rejtette. Anyja előtt csak tizennyolc hónappal később, 2007 júniusában bukott le, amikor egy esküvőn testhezálló ruhában jelent megl. „Elszörnyedtem, amikor megláttam, hogy milyen sovány lett. A 10-es méretű ruha túlságosan nagy volt rá. Azt mondta, közel 12 kilót fogyott attól, hogy csak gabonapelyhet evett reggelire és ebédre” – emlékszik vissza a lapnak az édesanya, aki állítása szerint ekkor azonnal figyelmeztette a lányt, hogy ne fogyjon tovább. Ruth Jenkinson persze másként gondolta, így tavaly októberben már csak 31 kilogramm volt a súlya.

Az orvosok ekkor figyelmeztették, hogy szervezete most már bármikor felmondhatja a szolgálatot, így a lány bekerült egy étkezési zavarokkal küzdőkkel foglalkozó egészségügyi intézménybe, de továbbra sem volt hajlandó enni. „Könyörögtem neki, hogy egyen, de ő a fejemhez vágta, hogy könnyen beszélek, hiszen nekem - vele ellentétben - nincs előírva, hogy mit kell ennem. Ekkor döntöttem úgy, hogy akkor én is egy meghatározott étrendet követek majd, ha neki is ezt kell tennie” – nyilatkozta Dolly Jenkinson,

Ezt az ajánlatot viszont lánya hajlandó volt elfogadni. „Amikor felvetettem, hogy hajlandó vagyok fogyni, amennyiben hízókúrába kezd, beleegyezett. Segített összeállítani az étrendemet, és még főzött is rám. Így sikerült megmenteni az életét” – tette hozzá.

Ahogy az anya egyre fogyott, úgy lánya folyamatosan szedte fel a kilókat. Dolly Jenkinson több ruhaméretnyit fogyott, míg korábban az angol számozás szerint a 16-os ruhák voltak jó rá, most 10-es holmikat hord. „Sokat segített az, hogy látta, betartom az ígéretem. Az én sikerem motiválta őt” – tette hozzá Ruth Jenkinson édesanyja. A 17 éves lány természetesen nagyon büszke édesanyja teljesítményére, és szeretne még több kilót felszedni.