Anna Chapmant, az Angliában élő orosz kémnőt az Egyesült Államokban kapták el a nyár közepén. A már akkor is James Bond-filmes sztereotípiákat idéző történet most tovább klisésedik: egy moszkai lap szerint az orosz kormány bérgyilkossal állna bosszút ügynökük lebuktatóján. A kiutasított és hazatoloncolt Chapman azóta egy orosz bankelnök tanácsadójaként dolgozik, de akkor nyilván ez is csak fedőtevékenység.

A vöröshajú, fiatal orosz Anna Chapman kémfilmeket idéző története még július elején kezdődött, amikor kilenc társával együtt kémkedés vádjával  kitoloncolták az Egyesült Államokból. Akkor még felmerült, hogy Chapman nem is biztos, hogy kém volt, lehet, hogy csak rosszkor volt rossz helyen, történetének James Bond-filmes kliséit mindenesetre csak erősítette a rajta maradt "szexi orosz 007-es " eposzi jelző.

A történet legújabb fejleménye pedig a valódi hidegháborús kémfilmeket idézi: a Kommersant nevű orosz lap azt állítja, a Kreml bérgyilkost küldött arra az emberre, aki még a nyáron lebuktatta az orosz alvó ügynököket, Anna Chapmant és társait.

"Tudjuk, ki ő, és azt is tudjuk, hol van. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy már utána is küldtek egy Mercadert" - mondta a lapnak "egy magas rangú forrás a Kremlből", utalva Ramón Mercaderre, arra a KGB-ügynökre, aki 1940-ben egy jégcsákánnyal agyonverte Trockijt Mexikóban.

Az alvó ügynököket feldobó férfi - tehát az állítólagos bérgyilkos célpontja -  az a Scserbakov tábornok, aki a hírszerzésben az Egyesült Államokba kihelyezett ügynökökért felelt. Scserbakov a történet szerint egyenesen kettős ügynök, és azután kezdte felnyomni az FBI-nál a saját embereit, hogy Medvegyev orosz elnök és Barack Obama, az USA elnöke találkoztak az Egyesült Álllamokban június végén.

"A találkozó után az amerikaiak úgy gondolták, hogy árulástól fogunk tartani, ezért kihozzuk az ügynökeinket az USA-ból. Ezért kezdték el őket letartóztatgatni" - mondta a forrás a lapnak.

A James Bond-filmek kliséit idéző sztori főszereplője, Chapman szexi kémnő imidzsét csak tovább erősítette, hogy a lebukás után nem sokkal angol exférje eladott a sajtónak néhány félmeztelen fotót róla, úgyhogy a fiatal orosz nő története néhány hét alatt a maradék politikai összefüggést lekoptatva már tényleg csak a szexi kémnős klisét őrizte meg. Ennek része a titokzatosság is, ami szintén stimmel, hiszen kiutasítása óta Chapman egy orosz bankelnök tanácsadójaként rejtélyesen sokoldalú munkakörben dolgozik, és bár elvállalt egy bugyis-kémnős fotósorozatot a helyi Maxim férfimagazinnak, nem ad interjút senkinek sem.

A bérgyilkosos történeteszálat erősíti az is, hogy az esetben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is megszólalt a letartóztatások után, gyakorlatilag halálosan megfenyegetve a kettős ügynököt. "Árulás történt. És az árulók történetei mindig rosszul végződnek. Szabály szerint valamilyen ital vagy gyógyszer okozza a végüket, aztán egy csatornában találják meg őket" - jósolta Putyin az orosz ügynökök letartóztatása után.