Pénteken este tíz nő kapott el a városközpontban egy 17 éves fiút a pápua új-guineai Mendiben, hogy késekkel fenyegetőzve közösülésre vegyék rá. Végül négy nő megerőszakolta a fiút, a rendőrök attól tartanak, hogy volt köztük HIV-fertőzött.

"Nagyon komoly ügyről van szó, a rendőrség megpróbálja azonosítani, hogy kik voltak ezek az állatok. Több mint tíz nő, konyhakésekkel megtámadta, és négy nő meg is erőszakolta" - mondta az ausztrál hírügynökségnek a pápua új-guineai Mendi tartományának rendőrségi vezetője, Teddy Tei.

Az eset még pénteken történt, egy 17 éves fiút a városközpontban támadta meg egy csapat késekkel felfegyverkezett nő, akik közül többen meg is erőszakolták. A rendőrség attól tart, hogy az elkövetők között voltak HIV-fertőzöttek is. A fiút az incidens után kórházba szállították.

"Mindig figyelmeztetem a nőket, hogy legyenek óvatosak esténként, de most már a férfiakat is fogom. A rendőrség nyomoz, de egyelőre nem tiszta, hogy miért történhetett a támadás" - mondta Tei.

Egy UNICEF-felmérés szerint Pápua Új-Guineában történik a világon az egyik legtöbb nemi erőszak évente, ráadásul az áldozatok nagy része tizenöt évesnél fiatalabb.

"A rendőrség azt mondja, hogy a nők 8 %-át megerőszakolták, de a nemi erőszak egy olyan bűncselekmény, amit kevesen jelentenek, úgyhogy a valóságban ez a szám valószínűleg sokkal nagyobb" - olvasható a jelentésben a pápua új-guineai UNICEF-megbízott véleménye.

A nemi erőszakok nagy számát kulturális hagyományokkal is magyarázzák, a törzsi kultúrában a nők nem egyenrangúak a férfiakkal, ráadásul a nők a családjuktól is kevés segítségre számíthatnak, amit többek között a hozomány intézményének létezésével magyaráznak. A jelentés nem tisztázza, hogy pontosan miért, de a házasságkötési hozomány miatt a nő kiszakad a családjától, sikertelen házasság esetén nem számíthat arra, hogy a családja visszafogadja, segítséget nyújt neki.