A nyugati és északnyugati területeken 5-10 centi hóra lehet számítani a hétvégén. Délnyugat felől ciklon vonul át az országon a következő huszonnégy órában, és péntek estétől lehet havazásra, illetve havas esőre készülni. A meteorológus szerint meglepően enyhe eddig a november. Ugyanakkor amióta méréseket végeznek Magyarországon, nem volt ennyire csapadékos év.

Péntek délután havazás várható a Dunántúlon – olvasható a Országos Meterológiai Szolgálat honlapján. "Délnyugat felől egy ciklon érkezik a következő huszonnégy órában, amely vegyes halmazállapotú csapadékot hordoz. A nap folyamán továbbvonul így a nyugati és északi országrészekre péntek este hó és havaseső lehet jellemző" – közölte Jenki Szilvia meterológus a Velvet érdeklődésére

"A csapadék mennyisége bizonytalan, Észak-északnyugaton hólepelre és öt centis hómenyiségre lehet számítani, a magasabb helyek pedig elérheti a 10 centit is a hó magassága. Szombatra olvadás jellemző, a Bakonyban viszont átmenetileg hófúvásokra, sokféle csapadékra és erősödő északnyugati szélre lehet készülni. Az ország többi részére változékony időjárás, napsütés és többféle csapadék lehet jellemző" – magyarázta.

Pénteken, illetve vasárnap eleinte változóan felhős idő várható, majd délnyugat felől beborul az ég, szombaton és hétfőn ugyanakkor napközben fokozatosan felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet. Két nagyobb hullámban várható csapadék: péntek este és szombaton a keleti határ mentét leszámítva főként havazás, vasárnap este és hétfőn az északnyugati vidékeket kivéve eső, zápor valószínű – olvasható az OMSZ honlapján.

"Havazás általában ki szokott alakulni novemberben. A meglepő, hogy legalább négy-öt fokkal melegebb volt idén a november, mint általában, miközben a szeptember és az október az átlagosnál másfél, két fokkal hidegebb. Előre láthatólag november utolsó egy hete lesz az évszakhoz közeli, először láthatunk például nagyobb síkvidéki havazást. Annyit még érdemes megjegyezni, hogy ez a legcsapadékosabb év, mióta méréseket végzünk, körülbelül 110 éve" – mondta Babolcsai György, meteorológus a Velvetnek.