Az új-zélandi légitársaság viccesnek szánt oktatófilmjében a szexi rögbis nem ad puszit a közös fotóért ácsingózó meleg légiutaskísérőnek, ami egyesek szerint homoszexuális férfi nézők tömegeit taszíthatja öngyilkosságba. A légitársaság a tiltakozás miatt inkább kivágja a sértőnek talált jelenetet a videóból, bár szóvivőjük szerint a tesztelések alatt senki nem panaszkodott a filmre. A poénnal egyébként a meleg légiutaskísérőt játszó, civilben is valóban meleg légiutaskísérőnek sem volt baja, sajnálja, hogy művészi munkássága a túlféltés áldozatául esik.

Az új-zélandi légitársaság legújabb légibiztonsági videójából ki kell vágni egy jelenetet a meleg közösség panaszai miatt – írja a news.com.au. A majdnem négy perces videóban az All Blacks nemzeti rögbicsapat játékosa, Richard Kahui félénken, kissé viszolyogva visszautasítja, hogy puszit nyomjon egy férfi légiutaskísérő arcára, aki lelkesen mutogatja, hogy hová kérné azt.

A viccesre vett oktatófilmben egyébként a nemzeti rögbicsapat szerepeltetése mellett a szokásos dolgokat mondják el, azaz hogy a gépen nem lehet dohányozni, hogyan kössük be a biztonsági övünket, segítsünk feladni a gyereknek és a bénázóknak a maszkokat, amikor esik a nyomás, vagy, hogy szorítsuk a térdünk közé a fejünket, ha zuhanunk, és mindezt a játékosok és az edzők mutatják be. A kifogásolt jelenetben Kahui előbb örömmel pózol egy női légiutaskísérővel, akinek egy rajongói fotó kedvéért még puszit is ad, amikor azonban a társaság férfi stewardja szeretné ugyanezt a bánásmódot, Kahui elutasítja.

A légitársaság egyik vezető menedzsere, David Morgan elmondta, hogy könnyednek szánt kisfilmjük nem aratott osztatlan sikert: meleg közösségek tiltakoznak ellene, élükön egy meg nem nevezett akadémiai professzorral, aki egyenesen arról értekezik, hogy szerinte a videóban ábrázolt visszautasítás hatására a meleg férfiak öngyilkosságot követhetnek el.

"Amikor a videót készítettük, és megvitattuk a jelenetet a részvényesekkel valamint a meleg közösség számos tagjával, semmilyen ahhoz hasonló visszajelzést nem kapunk, mint amik az utóbbi időben érkeznek" – nyilatkozta Morgan a Dominion Postnak. "Sem mi, sem azok, akiknek a tesztvetítésen megmutattuk, nem találtuk ízléstelennek, vagy aggasztónak a jelenetet" – tette hozzá. Ettől függetlenül a légitársaság a frissen érkezett reakciók alapján végül úgy döntött, inkább kivágják a filmből a kifogásolt pár másodpercet. Az új-zélandi rögbiszövetség elfogadta a légitársaság döntését. "Ez az ő döntésük. Folyamatosan tájékoztattak minket. Nem fogjuk kommentálni a dolgokat" - mondta az újságnak szóvivőjük, Brian Finn.

A visszautasított meleg légiutaskísérő szerepét játszó steward, Will Coxhead ugyanakkor - a való életben is felvállaltan melegként - egyáltalán nem érezte sértőnek ezt a poént, és sajnálja, hogy alakítása a túlféltés áldozatául esik: "Büszkén vállalom, hogy meleg vagyok, büszke vagyok arra is, hogy az Air New Zealand alkalmazottja lehetek, és különösen büszke vagyok a biztonsági oktatófilmben játszott szerepemre. Úgy tűnik, a meleg közösség pár tagja túlságosan finnyás, nem ártana, ha kicsit másképp néznék a dolgokat".