Egy 42 éves angol nő karácsonykor azt írta Facebook-oldalán, hogy hamarosan halott lesz, és már be is vette a gyógyszereket. Bár sok ismerőse volt, aki tudott volna, nem segített rajta, sőt, hazugnak nevezték. A rendőrséget végül édesanyja értesítette, miután kapott egy segélykérő üzenetet.

Egy alapítványnál dolgozó brightoni nő Facebook-oldalán tudatta a világgal, hogy öngyilkosságra készül – írja a Daily Mail. ”Bevettem a gyógyszereimet, hamarosan halott leszek. Viszlát!” – írta Simone Back karácsonykor. A nőnek, akinek 1082 ismerőse volt, senki nem sietett a segítségére, sőt, sokan nem túl kedves hangnemben reagáltak bejelentésére. Az egyik ismerőse hazug embernek titulálta, egy másik Facebook-felhasználó pedig azt írta, hogy ez az ő döntése. Simone Back hét perccel tizenegy előtt írt utoljára. Röviddel később válaszolt valaki, aki kifejtette, hogy mindig ez van, Back folyton hazudik. Egy órával később egy másik felhasználó a következőket írta: "Olvastátok, hogy Simone begyógyszerezte magát, hogy elbúcsúzott? Elment hozzá valaki, hogy megnézze mi a helyzet? Hívta valaki a mentőket? Mi van veletek, emberek?”. Erre egy másik ismerős azt válaszolta, hogy Back mindig ezt csinálja, hozzátette, Back már nem gyerek.

„Ha valaki közületek valóban a barátjának meri nevezni magát, akkor hívjátok fel. Örülök annak, hogy nem ismerlek benneteket személyesen. Szívtelenek vagytok” – fűzte hozzá egy illető. A Telegraph szerint pár, más városban élő ismerős szerette volna megtudni a nő címét és telefonszámát, hogy valamit tehessenek az ügyben, de akik közel laktak hozzá, nem tettek semmit. Simone Back egyik barátja, Samantha Owen szintén nem érti, hogyan történhetett mindez: „Mindenki csak vitatkozott és vitatkozott, bele sem gondoltak abba, hogy talán tényleg baj van. Néhányan nagyon közel laktak hozzá. Elég lett volna, ha egy ember áll fel a gép mellől, hogy elmenjen hozzá.”

Simone Back holttestére a rendőrség talált rá karácsony második napján. A nő édesanyja ezután a következő üzenetet tette közzé lánya Facebook-oldalán:  „A lányom elhunyt, kérem, most már hagyják őt békén!" A 42 éves Back édesanyja természetesen szeretné tudni, hogy lánya rengeteg ismerőse közül miért nem segített senki. „Senki nem beszélt nekem arról, hogy mit tervez egészen addig, amíg nem kaptam egy segélykérő üzenetet. Az egészségügyi problémáim miatt nem tudok felmenni a lépcsőkön, amik Simone lakásához vezetnek. Végül hívtam a rendőrséget. Nagyon felkavaró, hogy még a kisujjukat sem mozdították meg a lányomért” – nyilatkozta a 60 éves Jennifer Langridge.

A Daily Mail információi szerint Simone Back magánéleti problémákkal küzdött, valószínűleg ezért került ilyen lelkiállapotba. A Facebook egy közleményben nyilvánított részvétet. A szóvivőjük leszögezte, természetesen nagyon fontos számukra a felhasználók testi, lelki épsége: „A barátok és családtagok jelenthetik nekünk, ha valami aggasztó dolgot tapasztalnak. Ezután a szakemberek utánanéznek, hogy miről is van szó, majd a szamaritánusok felveszik a kapcsolatot azzal a személlyel, akiért aggódnak ismerősei”.