Családja nem értette, miért veszít a súlyából a hetvenéves alzheimeres, egyébként jó étvágyú rokonuk, akit otthonában ápolt egy ápolónő. Aztán rájöttek, hogy az 54 éves ápoló megette betege elől az ételt, aki három hónap rossz gondoskodás után meghalt. Az ápolónőt azonnal kirúgták az állásából, amint a munkáltatója megtudta, mit tett. A még 2009 végén történt eset miatt természetesen bíróság elé kellett állnia az ápolónak, várhatóan februárban születik majd ítélet az ügyében.

A 70 éves, Alzheimer-kórban szenvedő Ivy McCluskey családja szerint kifejezetten jó evőnek számított, betegsége sem csökkentette az étvágyát, ezért is kezdett el csodálkozni azon a család, hogy a beteg családtagjuk elkezdett drasztikusan fogyni azután, hogy felfogadtak mellé egy ápolónőt – írja a Daily Mail.

A Belfasttól nem messze, Lisburnben lakó idős hölgy végül három hónap rossz gondoskodás után meghalt, a család számára pedig nyilvánvalóvá vált, hogy McCluskey halálát 54 éves ápolója, Patricia Young okozta azzal, hogy nem figyelt oda eléggé a betegére, valamint elette előle az ételt. Az eset még 2009 októberében történt, az ápolót betege halála után felfüggesztették a munkájából, eljárás indult ellene, a jövő hónapban várható ítélet az ügyében.

A történetet a héten vették elő a BBC Nolan Show című műsorában, mert nyilvánosságra hozták azt a videófelvételt, amit még a család készített egy rejtett kamerával arról, hogy az ápoló megeszi betege elől az ételt.

A családnak az lett gyanús, hogy ételmaradékokat találtak a szőnyegen, ezért úgy döntöttek, elhelyeznek az idős hölgy szobájában egy biztonsági kamerát. “Sokkot kaptunk, szörnyű volt látni, nem lehet szavakkal leírni, hogy milyen érzés volt, amikor kiderült. Mindannyiunkban nagyon összetett érzések kavarogtak Leginkább fájdalom, mert nem volt már velünk anya, és ha igazságot is szolgáltatnak nekünk, anyát már nem kapjuk vissza. Tudtam, hogy nem lesz ott nekünk örökké, de ami maradt belőle, azt is elpusztították” – mondta Ivy McCluskey lánya, Mandy McCluskey. A videón az látható, ahogy Young bekanalazza ápoltja zellerkrém-levesét, aztán villát ragad, hogy megegye a krumplipüréjét és a kelbimbóját.

“Nem értjük, hogy egy emberi lény hogyan tehet ilyet egy másik emberi lénnyel” – tette hozzá.

A videó után értesítették az ápolónő munkáltatóját, a South Eastern Health and Social Care Trustot, a nőt azonnal kirúgták a munkahelyéről. A betegek gondozásával foglalkozó szervezet viszont nem győz azóta is magyarázkodni. “A szervezet bocsánatot kér a Mrs McCluskeynak nyújtott elfogadhatatlan színvonalú ápolásért” – nyilatkozta a szervezet szóvivője.