Ukrajnában be akarják tiltani néhány helyen, hogy az erkélyeken meztelenkedni lehessen, vagy rendetlenséget tartani. Így akarják ugyanis szebbé tenni a városképet azoknak a stadionoknak a közelében, amelyekben a 2012-es foci Eb idején meccseket rendeznek majd. A FEMEN nevű csoport szokásához híven, a csoporttagok mellével próbált tiltakozni az intézkedések ellen.

A FEMEN nevű ukrán női tiltakozócsoport 2008-ban alakult, és azzal igyekszik felhívni magára, illetve az általuk támogatott ügyekre a figyelmet, hogy a csoport tagjai mindig a mellükkel adnak hangot nemtetszésüknek.

Legutóbb február 1-jén léptek akcióba Kijevben, ahol a városvezetés úgy döntött, szabályozni kívánják azt, hogy a város lakosai mit csinálhatnak az erkélyeiken, illetve hogy mennyire kell az erkélyeket tisztán tartani.

A kijevi olimpiai stadionban is rendeznek majd meccseket a 2012-es lengyel-ukrán közös szervezésű labdarúgó-Európa-Bajnokságon. A városvezetés azt akarja elérni, hogy a stadion 1500 méteres körzetében található erkélyek legyenek nagyon tiszták, a lakók ne ezeken halmozzák fel a különféle kacatokat. A tisztaság mellett fontos a megfelelő viselkedés is, ezért szabályoznák, hogy milyen ruhában lehet az erkélyen megjelenni. Egészen pontosan azt, hogy félmeztelenül vagy meztelenül nem szabad az erkélyeken tartózkodni.

A tüntetők a magánszféra megsértéseként értékelték az intézkedéseket, ezért “Köpés az erkélyről”, “Magántulajdon”, “Erkélyeket az embereknek” és “Lázadás az erkélyen” feliratú táblákat lóbáltak a melleiken kívül.