A kalandos életű Gőgh Szilvia beszél arról, hogyan került a filmezés közelébe, hogyan lett belőle kaszkadőr az Egyesült Államokban, hogyan készült arra, hogy a nemrég bemutatott Piranha 3D című horrorfilmben szétmarcangolja egy gyilkos halraj. Az egyébként búvároktatóként dolgozó Gőgh beavatja a Velvet olvasóit a legtutibb tippbe, amit az Avatar és a Titanic rendezőjének bátyjától kapott, és, hogy mi a közös benne és Drew Barrymore-ban.

Kalandok, véletlenek, sors

Gőgh Szilvia általában vizes jelenetekben szokott dolgozni kaszkadőrként, többnyire biztosítóbúvárként. "Tudom, hogy meglepő, de nem a halak és a delfinek vonzottak a búvárkodásban, hanem a csend, hogy senki nem beszél hozzám" – magyarázta, miért választotta ezt a sportot. Gőgh Szilvia 20 éve búvárkodik, szinte minden nyarát edzőtáborokban töltötte, emellett rengeteget utazik. Egy szerelem miatt Angliába költözött búvárboltot vezetni, aztán Thaiföldre szerencsét próbálni, ahol végül két évet töltött, ezután úgy döntött, hogy Floridába repül, hogy meglátogassa az unokatestvérét.

"Az WTC elleni terrortámadás miatt csak Kaliforniába kaptam repülőjegyet. Azt terveztem, hogy onnan megyek Floridába. Egyből beleszerettem viszont Los Angelesbe, a pálmafákba és a tengerpartba. Arra gondoltam, hogy nem véletlenül kerültem ide, ha az első helyen munkát kapott, akkor maradok" – mondta. A telefonkönyvben a burbanki Aqua Adventures volt az első cég, a legnagyobb stúdiók közelében, és fel is vették. A főnöke rengeteg filmen dolgozott, és rengeteg trükkfelelős ment hozzájuk felszerelésekért, így került a filmek közelébe. Azóta dolgozott például Született feleségek és Flash Forward részekben is, ahogy a Piranha mellett mozikba került Zöld Darázsban is.

Piranhák támadása

"Kapálózva kellett lerázni magamról a piranhákat, miközben letéptem magamról a maszkot. A pezsgő vérben aztán az arcomtól kellett elhessegetnem őket egy szűk barlangban, majd az utolsó erőmmel ki kellett kúsznom a barlangból" – emlékezett vissza a nemrég mozikba került Piranha 3D forgatására. "Emellett csináltam mindenféle jeleneteket, amiket a szereplő Dina Meyernek kellett, például hajóról vízbe ugrást, lemerülést, barlangban úszkálást, amikor pedig nem engem vettek, akkor biztosítottam" – mondta a kábé egyhetes arizóniai forgatásról. A forgatások után tartottak bulikat a filmben szereplő sztriptízes lányokkal, és pornósztárokkal, de azokat általában kihagyta.

A délutáni órákat az élethű elhalálozás gyakorlásával töltötte, mint magyarázta, a többiek madzagokat kötöttek a végtagjaira, majd azokat húzogatták, hogy szépen és hihetetően rángatózzon. "Eléggé görcsösen ment. Az, hogy valaki jó búvár, csak az alap ahhoz, hogy mozifilmekben dolgozhasson. Színészkednem is kellett, de én nem vagyok színész. Jonathan Arthur nem csak kaszkadőr (ő volt a legtöbb férfi dublőre az Eltűntek című sorozatban) hanem színész is, úgyhogy ő demonstrálta nekem a tökéletes meghalást. Elég vicces kép lehetett, ahogy ketten elrángatóztunk a parton órákig" – említette.

Színészek, rendezők testközelben

A kaszkadőrlányt többek között Mike Cameron, a Titanic és az Avatar rendezőjének bátyja látta el tanácsokkal, mint mondta, a leghasznosabb tipp, amit tőle kapott, hogy soha ne adjon tanácsot, ha nem kérdezik. "Rengeteg olyan ember van, aki mindent mindenkinél jobban tud. Szerinte sose szabad ötleteket javasolni, és okosabbnak lenni azoknál, akik téged felvettek. Csak akkor szólj, ha kérdeznek" – osztotta meg a Velvettel is. A Piranha 3D rendezőjéről, Alexandre Ajaról pedig elmondta, hogy nem valami bőbeszédű, de kreatív és értelmesen el tudja mondani, hogy mit akar. "Vannak rendezők, akik csak azt mondják, hogy vegyük újra a jelenetet, de hogy mit csináljunk máshogy, azt nem" – mondta.

A forgatás alatt kiderült, hogy az egyik női főszereplő, Jessica Szohr szintén magyar származású, de még soha nem járt hazánkban. "Meséltem neki Budapestről, hogy Buda és Pest külön városrészek, amit a Duna választ el, a Szigetről, a jó kajákról, és a bulikról. Azt mondta, hogy jövőre megpróbál ellátogatni, mert nagyon felkeltette az érdeklődését" – említette Gőgh. Kaszkadőrként legutóbb Drew Barrymore-ral dolgozott együtt az Everybody Loves Whales című filmben, akinek édesanyja magyar. "Közös bennünk az utazás imádata. Ő hónapokat töltott Indiában én meg ugye Thaiföldön. Leginkább erről beszéltünk, és a tanácsomat kérte búvárkodással kapcsolatban" – mondta.