Az orrán keresztül vették ki az alma méretű szemdaganatot

2011.02.11. 20:24
Jaki Karaata 35 hetes terhes volt, amikor bal szemével homályosan kezdett látni. A képet apró, fekete pöttyök is zavarták, és mivel panasza nem múlt, kivizsgáltatta magát. Az orvosok egy alma méretű szemdaganatot találtak, amit a sürgősségi császármetszés után hetekkel az orrán keresztül operáltak ki.

Bedugult az orra és a füle, ám a 43 éves, kenti Jaki Karaata nem aggódott, mert nővérként tudta, a várandósság alatt az egészséges szervezetben is előfordulhatnak hasonló tünetek, hiszen megnövekszik a szervezet szöveteinek folyadéktartalma. Még akkor sem pánikolt, amikor bal szemével homályosan, és fekete pöttyöket kezdett látni. Karaata ekkor 35 hetes terhes volt. „Lefeküdtem abban bízva, hogy reggelre elmúlik, de amikor felkeltem, semmi sem változott, és egy kicsit be is dagadt a szemem” – idézte fel a történteket a The Sunnak az ápoló, aki a magasvérnyomástól tartva azonnal kórházba ment.

A látóideget nyomta

ni11022011 0407

A várandós asszonyt először beutalták egy szeméhez, ekkor már nem látott a bal szemére. Az indokot, hogy talán elfáradt a szeme, és a javaslatot, hogy pihentesse, Karaata nem tudta elfogadni, de erre nem is volt szükség, mert röviddel ezután elvégeztek rajta egy MRI-vizsgálatot, amely kiderítette, a látásproblémát egy alma méretű szemdaganat okozza, amely a látóideget nyomta. A hétcentiméteres tumor híre sokkolta az asszonyt, de mint azt a lapnak elmondta, nem magáért aggódott, hanem ötéves lányáért és születendő fiáért. „Miután az orvos közölte velem a hírt, nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy meg kell mentenie a babámat, ki kell vennie. Két vetélésem volt, a várandósság nagy ajándék a számomra.”

Vártak a műtéttel

Két nappal később az asszony befeküdt a londoni King's College kórházba, ahol több napi vizsgálatsorozat után augusztus hatodikán megcsászározták, és életet adott fiának. Az orvosok a császármetszés során egyúttal mintát vettek a tumorból, amelyről napokkal később megállapították, hogy jóindulatú. A beavatkozást ennek ellenére nem hajtották végre, a császármetszés után ugyanis kétszer is erős vérzés jelentkezett nála, az orvosok pedig nem kockáztattak, inkább hagyták, hogy időt tölthessen az újszülöttel.

„Nem féltem a haláltól, de az megrémített, hogy mi lesz a gyerekeimmel, ha én nem leszek nekik. Az apjuk Törökországban él, úgyhogy aggódtam, hogy esetleg odakerülnek” – mondta az egyedülálló anya, aki végül októberben feküdt be újra a kórházba, ahol Nick Thomas idegsebész és David Robert fül-orr-gégész kioperálta a bal szeme mögött elhelyezkedő daganatot. Az operáció során egy endoszkópot juttattak el a daganathoz, majd miután az eszköz segítségével feltérképezték annak pozícióját, kivágták, és eltávolították. "Ijesztően nagy volt a daganat mérete, de úgy éreztük, el tudjuk távolítani az orrán keresztül. Szerencsére sikerrel jártunk, kiváló pozícióban helyezkedett el" - mondta a lapnak az idegsebész. A The Sun szerint ez az első olyan alkalom az Egyesült Királyságban, amikor a koponya felnyitása nélkül, endoszkóp segítségével végeztek el egy ilyen rizikós beavatkozást.