Egy thai légitársaság a bangkoki éjszakák hírhedt alakjait, ladyboyokat, vagyis transzszexuálisokat kezdett el foglalkoztatni, hogy a transzvesztiták és transzszexuálisok felé nyitott thai társadalom ne csak az éjszakai munkákban fogadja el a transzneműeket. Egyelőre négy ladyboy dolgozik a cégnek, az első helyekre százan jelentkeztek.

“Azt hiszem szükség van arra, hogy a thai társadalom nyitottabb és támogatóbb legyen minden nemű emberrel” – mondta a Washington Postnak annak a thai légitársaságnak a 47 éves vezetője, amelyik a napokban négy úgynevezett ladyboyt, thai transzneműt kezdett alkalmazni légikísérőnek.

A szexturizmusáról is ismert Bangkok egyik jellegzetességei a ladyboyok, azok a transzszexuálisok, akik különféle szolgáltatásaikat árulják az éjszakában. Thaiföld viszonylag elfogadó a transzvesztitákkal és transzszexuálisokkal szemben, de annak ellenére, hogy például rendszeresen rendeznek szépségversenyt transzszexuálisoknak, csak az éjszakai munkakörökben vállalhatják fel teljesen magukat. Ezen akar változtatni a P.C. Air, amelyik áprilisban indítja majd első járatait, harminc légikísérőjéből négy transznemű.

“Sok légitársasághoz jelentkeztem már, de mindig elhajtottak. Azt mondták azért, mert transzszexuális vagyok, nem egy igazi nő. Ez az első alkalom, hogy valaki azt mondta, úgy menjen, amilyen vagyok, és vegyem fel a legszebb ruhám” – mondta a lapnak a 24 éves bangkoki Phuntakarn Sringern.

Nagyjából százan jelentkeztek az első állásokra, végül négy jelentkezőt vettek fel. A négy felvételt nyert transzszexuális között van a 23 éves Dissanai Chitpraphachin is, aki korábban megnyerte a Miss Tiffany, kifejezetten transzszexuálisoknak szóló szépségversenyt is.

“Amikor kicsi voltam, nem tudtam levenni a szemem azokról a szépen öltözött nőkről a légitársaságok reklámjaiban. Azt szeretném, ha mindenki a munkánk alapján ítélne meg minket, és nem az alapján, hogy milyen neműek vagyunk” – mondta Chitpraphachin.

A légitársaság vezetője, Peter Chan elmondta az a fontos nekik, hogy a transzszexuálisok természetesen viselkedjenek nőként. “Több mint egy napot töltünk a ladyboyokkal, hogy megbizonyosodjunk róla, meg tudják tartani a női személyiségüket. A hangjuknak, a mozdulataiknak természetesen kell nőiesnek lenniük, és persze nagyon türelmesnek kell lenniük” – mondta a cég vezetője.