A Soroksári úton gázoló huszonöt éves Gyurasza Máté rendszeresen sportol, a vizsgálatok alapján nem fogyasztott sem alkoholt, sem más tudatmódosított, mégis elaludt vezetés közben, amivel három ember halálát okozta. Orvosokat kérdeztünk arról, hogyan aludhatott el a fővárosi forgalomban a gyakorlottnak számító srác, akinek már kilenc éve van jogosítványa. Noha sajnálatát fejezte ki, a gyászoló hozzátartozók nem bocsátanak meg neki.

A huszonötéves Gyurasza Máté hétfőn a Soroksári úti villamosmegállóba hajtott, és ezzel három ember halálát okozta, többeket pedig súlyosan megsebesített. Ahogy az ügyvédje elmondta, a fiú előző nap túlaludta magát, ezért a balesetet megelőző este csak forgolódott az ágyában, de aludni nem tudott. Reggel negyed hétig próbálkozott az elalvással, de akkor felkelt, és hétre bement dolgozni. "A volánnál nyilvánvalóan nem bírt ébren maradni. Kialvatlanság esetén ez teljesen triviális" – mondta Dr. Halmy László, obezitológus, akit arról kérdeztünk, hogy mik vezethettek ahhoz, hogy az egyetemista srác öt-tíz másodpercre elbóbiskolt a volánnál.

Nem bocsátanak meg a hozzátartozók

"Nagyon sajnálom, ami történt, és ezúton is szeretném kifejezni a részvétemet a családoknak” – nyilatkozta a Velvetnek Gyurasza Máté, aki a balesetet okozta, de úgy tűnik, hiába. Ahogy Blikk nemrég írta, a gázoló fiatalembernek nem bocsájtanak meg az elhunytak hozzátartozói. "A gázoló fiatalembernek a temetésen kéne a szemünkbe néznie, bár isten ments, hogy eljöjjön. Felháborító, hogy egyesek egy kakaós csiga ellopása miatt tizenöt évet kapnak, míg három ember élete nem ér többet nyolc évnél" – mondta a lapnak az egyik gyászoló.

Alváshiány, kávé, tele gyomor

"Az az esetleges körülmény például, hogy felfűtötte a kocsit, elősegíthette elalvását, hiszen nyári melegben is könnyebben elalszanak az emberek. A hideg frissítő, a meleg viszont altat, éppen ezért ajánljuk mindenkinek a frissítő-normális alvás érdekében a hűvösebb hálószobát" – mondta Halmy. "Tele gyomor is elősegítheti az elalvást. Bőséges, zsíros étkezés után a vér a hasi szervek felé áramlik, amelytől könnyen elálmosodhat az ember. Ha órákkal a baleset előtt több kávét is megiszunk, az egy ideig feldobja az embert, majd menthetetlenül kimerül a szervezet" – magyarázta. Az orvos hozzátette, hogy minimum hat óra alvásra szükség van, és kiemelte, hogy a napi rendszeres betartása szintén fontos. Olykor átmeneti agyi keringési zavar is tudatállapot változást okozhat, amely zavarhatja a gépkocsi vezetést.

"A másik dolog az éjfél előtti alvás" – említette. "A televízió, a számítógép mellett az emberek éjfél után gyakran még ébren vannak. A különböző hormonok és anyagcsere folyamatok napszakos ingadozást mutatnak. A hím nemi hormonok, például a tesztoszteron éjszaka magasabb szintet érnek el. Egy átvirrasztott éjszaka után a fizikai teljesítmény azért is rosszabb, mert ez az emelkedés elmarad. Ha valaki összevissza alszik, akkor a napszakos ingadozás károsodik. A vércukor érték is például ilyen. A szövetek cukor iránti érzékenysége a nap folyamán változik, reggel kevésbé tudják felvenni a sejtek, ezért is helytelen a közmondás, hogy reggelizz úgy, mint egy király" – magyarázta Dr. Halmy László.

További képek a Lánglovagok.hu tűzoltóportálon.

A professzor felhívta a figyelmet még egy dologra, amely ebben az esetben nem feltétlenül játszhatott közre, de sokakat érinthet. "Van egy kórkép, az alvási légzésszünet (alvási apnoe), amely azt jelenti, hogy az éjszakai órákban is a légzés időnként az alvás közben megszakad. Ekkor a beteg szervezetében oxigénhiány és szén-dioxid túlsúly keletkezik, az alvó felhorkan,  erre levegőt vesz, majd újra normálisan lélegzik. Egy idő múlva ismét megáll a normális légzés. Ilyen formán ez az ember nem alussza ki magát, és nappal aluszékony. Aki nem ritmusosan horkol, hanem fel-felhorkan vizsgáltassa meg magát. Sajnos a közlekedési balesetek egy részében ez játszik közre" – mondta.

Ciklusok, alváskapu

Ahogy Dr. Hermánné Fogarassy Éva, alváspszichológus elmondta, Gyurasza Máté elalvásában az alvásfázisok is közrejátszhattak. Körülbelül kilencven percenként lefutnak alvás-, vagy ébredésciklusok, attól függően, hogy alszunk, vagy ébren vagyunk-e. Ha ébren vagyunk, akkor ilyenkor egy úgynevezett alváskapu automatikusan kinyílik, és ha erős az alváskésztetésünk, és ezt további biológiai működéseink is alátámasztják, akkor velünk is könnyen megtörténhet, hogy a mikroalvásba belecsúszunk. Ennek a szerencsétlen fiúnak valószínűleg nagyon erős volt az alváskésztetése. Ez a kulcsinger" – mondta. "Ha álmosak vagyunk, a belső testhőmérsékletünk lehűl, a végtagok hőmérséklete pedig megemelkedik. A srác fáradt volt, és fázott, ezért nyilván magára engedte a meleget, de nem az arcára, mert az kellemetlen, hanem a lábára, ami ezt a kulcsingert könnyen kiválthatta" – magyarázta Fogarassy.