Gyerekének rögzíti saját hangját egy brit férfi. Laurence Brewer szeretné, ha Stan akkor is hallhatná beszédét, amikor ő már nem is lesz.

Néhány éven belül elveszíti hangját egy brit férfi, de ebbe nem törődött bele. A 43 éves Laurence Brewer motoros neuronbetegségben (MND) szenved, és azt szeretné, hogy ha már csak gép segítségével tud majd kommunikálni kisfiával, Stannel – aki most tizenhárom hónapos –, akkor legalább ne egy szintetikus hangot halljon a gyerek. Ezért egy speciális programmal rögzíti saját beszédét, így „betárazva” a szavakból, amelyeket a szoftver majd részekre bont. A szoftver arra is jó, hogy megőrizze lancasteri tájszólását, így egy kis kulturális örökséget is átmenthet vele kisfiának.

A férfi egyetemi kutatóként dolgozik, és amikor csak lehet, igyekszik felvenni egy kis szöveget – a cél ezerhatszáz mondat. „A kisfiam miatt csinálom az egészet, hogy akkor is hallja az apja hangját, ha egy idő után már nem tudok majd önállóan beszélni. Olvashatok neki esti mesét, és talán akkor is hallgatja majd a hangom, amikor már nem leszek” – számol be a férfi tervéről a Daily Mail.

Ha Laurence Brewernek sikerül végrehajtania tervét, ő lesz az első MND-s brit, aki teljesen katalogizálta saját hangját. Morbidan hangzik, de sietnie kell: három éve diagnosztizálták betegségét, akkor azt mondták neki, legfeljebb kettő-öt éve van hátra. A motoros neuronbetegség miatt izmait egy idő után nem tudja majd önállóan mozgatni, így képtelen lesz beszélni, nyelni és lélegezni.

A férfi társa, Danijela bukkant rá a szoftverre az interneten, amikor szerelme betegségéről igyekezett háttérinformációt találni. „Laurence-nek régebben saját zenekara volt, amelyben énekelt és játszott is, így nagyon fontos számára a hangja. Én sem tudom elképzelni, milyen lenne nélküle, és nagyon szeretném, ha Stan is megismerné valamilyen formában” – mondta el az asszony.