A hetvenes évek egyik legszexibb fotóján egy szőke teniszezőnő a lenyugvó nap sugaraiban húzza fel a szoknyáját, és mutatja meg, hogy nem visel bugyit. A fotón szereplő lány soha egy fillért sem keresett a képekkel, pedig világszerte 2 millió példányt adtak el belőle.

"Én voltam a popóját villantó teniszező lány" - állítja az 52 éves háromgyerekes anya, Fiona Walker. Sokan emlékezhetnek a hetvenes évek legendás plakátjára a feneket villantó szőke lányról, akiről soha nem derült ki, hogy kicsoda. A napos teniszpályán készült fotó sokáig a világ legkeresettebb plakátjai közé tartozott. Harminc év és számtalan visszautasított felkérés után a fotó egykori modellje úgy határozott, most először megmutatja az arcát.

Az 52 éves asszony azóta egy gazdag üzletember felesége, és soha nem bánta meg, hogy annak idején felhúzta a szoknyáját, bár egy fillért sem keresett vele. Walkerné akkoriban 18 éves művészettörténet szakos hallgató volt, és Fiona Butlernek hívták. Az akkori pasijával, egy fiatal, feltörekvő fotóssal készítették a képet. A férfit Martin Elliotnak hívták, és tavaly, 63 évesen hunyt el.

Bérelt ruha és a papa sportcipője

A modell egyáltalán nem rajongott a teniszért, a kis fehér teniszruhát és az ütőt is csak bérelték az alkalomra, és Butler az édesapja vászoncipőjét viselte. Fehérneműre nem volt szüksége. A fotókat a birminghami egyetem teniszpályáján készítették, egy párás szeptemberi napon, 1976-ban. A megrágott teniszlabdákat Butler kutyája gyűjtötte össze a pálya körül. Ennyi kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a hetvenes évek egyik leghíresebb képe, és fotográfus becslések szerint 78 millió forintnak megfelelő összeget keressen vele. Elliot ugyan eladta a képet az Athena vállalatnak, de megtartotta a szerzői jogokat. Ez jó ötletnek bizonyult, mert világszerte kétmillió példányt adtak el a poszterből.

Fiona Butlernak három gyereke van, és illusztrátorként dolgozik. Különösképpen nem bánja, hogy soha egy fillért sem látott a felfoghatatlan sikerből, de még mindig „hihetetlenül büszke” a fotóra.

„Én vagyok a legbénább ember, ha pénzről van szó. Igazából akkoriban nem zavart, hogy nem adott pénzt, mire meg sikeres lett a fénykép, addigra eltelt egy csomó idő” – osztotta meg a kérdés anyagi oldalát a MailOnline-nal.

„Az anyukámnak van egy megfakult példánya az édesapám volt dolgozószobájában. Nekem csak egy kis képeslapon van meg a fotó. Azt hiszem a fény az, ami igazán ellenállhatatlanná teszi. Mindig mosolygok, ha ránézek. A gyerekeim elmondták a barátaiknak, hogy én vagyok a képen, de a legtöbben nem hitték el. Soha nem kerestem a rivaldafényt, és minden felkérést elutasítottam azóta, mert nem szeretek szerepelni” – mesélte Fiona Walker az érzéseiről.

A legendás mozdulatot Paris Hilton is utánozta a napokban mikor pasijával, Cy Waits-szal teniszezgetett Beverly Hillsben. A különbség csupán annyi, hogy Hilton kivételesen nem felejtett el bugyit felvenni. Kettejük közül Fiona Butlernek áll jobban a mozdulat, és ez nem csak annak köszönhető, hogy sokkal fiatalabb volt és fotósa is jól dolgozott a fényekkel.