Sikeres arcátültetést hajtottak végre amerikai orvosok egy férfin, aki egy elektromos baleset miatt szenvedett súlyos sérüléseket. Szeretné érezni, ahogy kislánya puszit ad neki.

Hihetetlen műtétsorozaton van túl Dallas Wiens. Az amerikai építőmunkást 2008 novemberében érte súlyos baleset, amikor egy templom felújításán dolgozott. A súlyos áramütés következtében arca teljesen eldeformálódott: megvakult, orra és ajkai elégtek, bőre, fogai és izmai pedig jórészt megsemmisültek. Az akkor történtekből semmire sem emlékszik.

A huszonöt éves Wienst balesete után három hónapig tartották mesterséges kómában, eközben húsz sebészeti beavatkozáson esett át, amelyek során főleg a hátából és combjából kivett izmokkal, illetve bőrrel próbálták valamennyire rekonstruálni az arcát. Orvosai arra számítottak, hogy nyaktól lefelé megbénul, és enni vagy beszélni sem tud többé. Szerencsére nem volt igazuk: a férfi évek óta szüleivel él, tud mozogni, és a helyi Starbucksba is gyakran kiugrik.

Gyógyulásának következő lépése a múlt héten zajlott arcátültetés, amelyet több mint harminc orvos, nővér és más szakember végzett, tizenöt órán keresztül, egy bostoni kórházban. Wiens teljesen új arcot kapott orral, ajkakkal, bőrrel, izmokkal és idegekkel, így nemcsak mozgatni tudja majd a kapott szerveket, hanem érezni is fog velük. A donor kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államokban Wiens műtétje előtt csak két ilyen eljárást hajtottak végre, a legelső teljes arcátültetés 2010 márciusában történt, Spanyolországban. „Megértettem a kockázatokat. De azt hiszem, ez már csak abból is nyilvánvaló lehet, hogy jelentkeztem a transzplantációra– ez is azt sugallja, hogy amit eddig átéltem, százszor rosszabb, mint bármi, ami a beavatkozás miatt történhet velem” – idézte a férfi műtét előtti szavait a Dallas Morning News.

Története további érdekessége, hogy Wiensnek a baleset idején nem volt biztosítása. A Medicaid, amely egy alacsony bevételű családok tagjainak gyógyíttatását támogató szervezet, egy ideig finanszírozta a beavatkozásokat, ám a férfi rokkantsegélyét akkora összegben állapították meg, amely éppen meghaladta a Medicais segítségének igénybevételéhez szükséges összeghatárt. Az arcátültetés költségeit (3,4 millió dollárt – átszámítva 640 millió forintot) az amerikai védelmi minisztérium vállalta magára, mondván, egy ilyen eljárás sokat segíthet annak megismerésében, hogyan lehet a leghatékonyabban gyógyítani azokat a katonákat, akik szolgálatuk teljesítése közben súlyos arcsérüléseket szenvednek.

Wiens jól viselte a műtétet, állapota kielégítő - már beszélt a családjával, és az ágyból is felkelt. Bohdan Pomahac, az operáló orvoscsapat vezetője az ABC-nek úgy nyilatkozott, ha a kötések lekerültek a férfi arcáról, vonásai saját régi arcára és a donoréra is hasonlítani fognak. A csatorna szerint azonban nem emiatt vállalkozott a műtétre, hanem azért, hogy érezze, ha kislánya, a most három éves Scarlett puszit ad neki. Pomahac szerint homlokán, jobb orcáján és ajkain akár érzékelése 90 százalékát is visszanyerheti. Ez mindenképpen reménykeltő lehet a szolgálat közben megsérült amerikai katonáknak, és más, arcátültetésre váró pácienseknek. Jelenleg az Egyesült Államokban ketten várnak ilyen beavatkozásra – egyiküket, Charla Nasht egy barátja csimpánza támadta meg, arcát és kezeit is szétmarcangolva.