A talált tárgyak osztályára került az a robbanóanyagokat tartalmazó csomag, amelyre február 26-án figyeltek fel egy detroiti épületben. A házban több szövetségi szerv irodája is megtalálható – például az FBI-é.

Heteken át senki sem foglalkozott azzal az ismeretlen eredetű csomaggal, amelyet a detroiti Patrick V. McNamara Buildingben helyeztek el ismeretlenek. Először február 26-án szúrt szemet a csomag egy biztonsági őrnek, ám ő nem látta szükségesnek, hogy riadót fújjon – tudósít a CNN. Pedig jól tette volna: az épületben irodája van az FBI-nak, az IRS-nek (az adóbehajtásért felelős kormányhivatal), és más szövetségi szerveknek is, a csomagról pedig kiderült, hogy robbanóanyagot tartalmaz.

A férfi, akit azóta felfüggesztettek állásából, egyszerűen fogta a csomagot, és leadta a talált tárgyak osztályán, ahol hetekig állt, mire egy másik őrnek eszébe jutott, hogy jó lenne röntgensugárral átvilágítani. Hogy mit látott meg benne, arról nem szólnak a híradások, de elég gyanúsnak találhatta, mert értesítette a szövetségi védelmi szolgálat (FPS) munkatársait, akik megállapították: a csomagban robbanószer van. A gyanús pakkot, amelynek elszállításához nem ürítették ki az épületet, a detroiti Belle Island-en robbantották fel.

„Nem követte a biztonsági protokollt” – rótta meg a biztonsági őrt David Wright, az Amerikai Kormány Alkalmazottainak Szövetségének elnöke – ez a szakszervezet képviseli az FPS munkatársait. Wright hozzátette, a bajt zavaros szerződések okozták, amelyek miatt olyan őrök is dolgoznak az adott épületben, akik nem szakszervezeti tagok, így semmilyen ráhatása nincs munkájukra. A mulasztó őrt alkalmazó cég erre nem kívánt reagálni.

„Az FBI nyomoz az ügyben, egyelőre azt próbáljuk kideríteni, hogy ki hagyta ott, és mi volt benne pontosan” – mondta el a CNN-nek Sandra Berchtold különleges ügynök. A szövetségi nyomozóiroda terrorelhárító csapata honvédelmi kormányhivatallal és a detroiti rendőrséggel együtt keresi a válaszokat. Az ügyben még senkit sem tartóztattak le.