Március 18-án pénteken a jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak a diszkóbalesetekről tartottak előadást, mint mondják, "szörnyű hangok és képek kíséretében". 21-én hétfőn megelevenedett minden, az iskola két tanulója életét vesztette egy közlekedési balesetben. Harmadik társuk súlyosan megsérült, és csak mostanra stabilizálódott az állapota. Az igazgató nem akart pszichológust hívni az áldozatok osztálytársaihoz. Most mégis úgy tűnik, hogy muszáj lesz.

"Hét óra után kaptam az értesítést, hogy megtörtént a baleset. Akkor még csak annyit tudtunk, hogy a harmadikos kislány halott" – mondta a Velvetnek Taskovics Péter, a jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója a március 21-én bekövetkezett tragédiáról. "A helyszínen láttuk, hogy van még egy halott, ő pedig a negyedikes tanulónk. Mind a három kocsiban ülő kollégista volt. A két fiú egy osztályba járt, mezőgazdasági gépésztechnikus szakmát tanultak, Irénke pedig szakközépiskolás volt." Az igazgató a sofőrt és a lányt jobban ismerte, Sz. Gergely viszont nem náluk érettségizett, hanem Kiskunfélegyházáról jött szakmai képzésre.

A kettészakadt Audiból kirepült a három utas

Két halottja és két súlyos sérültje van annak a balesetnek, ami Jánoshalmától néhány kilométerre történt hétfő reggel. Egy Audi A6-os feltehetően megcsúszott a nagy sebesség miatt, és nekicsapódott a szabályosan közlekedő Mercedes kisteherautónak. Az Audi, amiben a közeli szakképző három tanulója, N. Viktor, S. Irén és Sz. Gergely utazott, kettészakadt, a három utas kirepült az autóból. A tizenhét éves soltvadkerti lány és a tizenkilenc éves kiskunfélegyházi fiú életét vesztette, az Audi sofőrjét, N. Viktort mentőhelikopterrel szállították a Szegedi Traumatológiai Klinikára. A baleset másik résztvevője, a szabályosan közlekedő  kisteherautó sofőrjét pedig Kiskunhalasra szállították, ahol stabilizálták az állapotát, majd továbbvitték Kecskemétre.

Taskovics Péter jellemzése szerint mindhárom diák aktív szereplője volt az iskolai életnek, S. Irén, a tizenhét éves soltvadkerti lány például a diákönkormányzat titkára volt. "Népszerű volt, mert a mi diákjaink elég nehezen választanak maguk közül vezetőt. Nem volt olyan esemény, amiben ne vettek volna részt. Most volt egy farsangi bál, Irénke volt a főszereplő." Az igazgató mindhárom családot dolgosnak, szorgalmasnak ismerte meg, nem véletlen, hogy olyan anyagi körülmények között éltek, hogy autót adtak a gyereknek.

Taskovics elmondta, az iskola vezetői október közepén figyelmeztették a szülőket, hogy a diákok – elsősorban a hétvégi diszkóbalesetek miatt – ne kocsival járjanak a busszal és vonattal amúgy jól megközelíthető iskolába. Azt tapasztalták, hogy amíg engedélyezték a parkolást az iskola területén, addig a fiatalok visszajártak az intézménybe, hozták a társaikat is, aztán hétközben fogták magukat és hazamentek mindenféle bejelentés nélkül. "Nagyon veszélyesnek ítéltük meg a helyzetet, éppen ezért megtiltottam a kollégium területén a parkolást" – mondta az igazgató a Velvetnek.

A gyász

Az iskola aulájában mécsesekkel, fotókkal és virágokkal emlékeznek az elhunyt diákokra. "Nem szándékoztunk pszichológust hívni, most mégis úgy tűnik, hogy muszáj lesz. Főként a kislány osztálytársai nem tudják feldolgozni a történteket. Az volt a megdöbbentő, amikor az azonosítás után összehívtuk a diákokat, akik azért hallottak már ezt-azt. Beálltak az aulába, két-háromszáz gyerek. Elmondtam, hogy mi történt, és amikor befejeztem, csak álltunk ott öt, hat, hét percig. Senki nem szólt egy szót se. Ilyen csönd még nem volt" – idézte fel a hétfő délelőttöt az igazgató, akihez később bejöttek a hozzátartozók is.

Sofőr és áldozat

A srácok szobatársa, Berkó Gábor a Velvetnek azt mondta, hogy mindketten jópofa, életvidám gyerekek voltak, soha nem volt egy rossz szavuk sem. Az osztályban ugyanúgy beszélgettek, mint a többiek, nem volt kiemelkedő szerepük. Sz. Gergely és N. Viktor sokat voltak együtt, például bokszolni és gyúrni is együtt jártak az iskola sportcsarnokába. A kolesz szoba falát újságokból kivett aktképek díszítik: Voksán Virág, Lévai Adrienn vagy Bencsik Tamara. Berkó megjegyezte, ő is ült N. Viktor Audijában, amikor például Kiskunhalasra mentek. "A tempomatot is mindig beállította százra, és úgy mentünk. Vagy kilencvennel és kész. Soha nem siettünk, nem kapkodtunk."

Egy másik osztálytárs szerint a srácok csak szeptember óta ismerték egymást. Gergő Viktoréknál dolgozott, magyarázta. A helvéciai N. Viktoréknak ugyanis gyümölcs-nagykereskedésük van Kecskeméten. Úgy tudja, hogy leginkább traktorokat szereltek. A szobatárs jellemzésével ellentétben úgy beszélt róluk, hogy az osztály vezetői voltak, akik rengeteget poénkodtak. N. Viktort beilleszkedőnek nevezte, aki erős közepes tanuló, és egyáltalán nem csapongó. Azt, hogy közte és S. Irén között bármi lett volna, határozottan cáfolta. Az mindenesetre kiderült, hogy N. Viktornak van barátnője, akit megkerestünk, de azóta nem reagált.

"Életvidám, mosolygós csaj"

S. Irén egyik barátnője viszont azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy a lány nem véletlenül utazgatott N. Viktorral. Szerinte ebben az évben minden hétfőn együtt jöttek az iskolába. Állítólag előfordult az is, hogy Irént elkísérték a szülei a buszmegállóba, felszállt a buszra, majd a következő megállónál le is szállt, és beült Viktor mellé a kocsiba. Az egyik legjobb barátnő szerint másfél éve tartott köztük a kapcsolat. A lányt szobatársa, Endrődi Dóra is "életvidám, mosolygós csajként" jellemezte, aki mindenben benne volt. A lány szülei nem nyilatkoztak, viszont a nagynénje és a nagybátyja indulatosan megjegyezte, hogy inkább Trabantot kellett volna venni a fiúnak. "Egy hülyegyerek miatt halt meg a kislány."

Félelmetes látvány volt

"Ahogy nekem csapódott az Audival, összegyűrte a Mercinek az elejét és a kormányrudat, meg mindent odapréselt a lábamhoz, ami el is tört két helyen. Ezenkívül eltört a csípőm, a medencecsontom, a szegycsontom, a bal kezemen pedig nyílt törés lett" – sorolta sérüléseit a huszonhárom éves Dudás Péter, aki az eddigi vizsgálatok alapján szabályosan közlekedett a Mercedes kisteherautóval. "Kedden volt a műtét, az orvosok szerint jól sikerült minden. A jövő hét vége felé talán haza is mehetek egy kis segítséggel" – mondta Dudás, aki úgy emlékszik, volt valamennyi ideje, hogy beletaposson a fékbe, és jobbra manőverezzen is az autóval, nehogy telibe kapja az Audi. "Úgy tudom, hogy le is mentem az útról. Félelmetes látvány volt." Mint mondta, szerdán számítottak arra, hogy megkeresi őket az Audi vezetőjének családja, de nem hívták.

Mindenki áldozat

A Mezőgazdaság Szakképző igazgatója beszélt N. Viktor édesapjával, aki arról tájékoztatta, hogy a húszéves fiú túl van az életveszélyen. A tüdeje be van csövezve, szinte minden bordája törött, egyéb törése is van, úgyhogy tudomása szerint még az intenzív osztályon fekszik a Szegedi Traumatológiai Klinikán. "Borzasztó volt látni a két testet. Az egyik az út egyik oldalán a fák között, a másik a másik oldalon, legalább ötven méterre" – idézte fel az igazgató az azonosítás pillanatait. Éppen előző pénteken tartottak előadást az iskolában a diszkóbalesetekről. "Szörnyű hangok és képek voltak, az egyiken öt gyerek feküdt befóliázva. Nem hittük, hogy hétfőn hasonlót fogunk látni" – mondta az igazgató.

Megkerestük N. Viktor családját is, de nem találtuk őket otthon helvéciai házukban, telefonon pedig nem akartak nyilatkozni. A barackvirág színű épület udvarában kutya ugatott, a kertben egy apró kerti tó, mellette szürke, göcsörtös ágú fa. Az egyszerű kerítést benőtte a borostyán. A ház melletti telken munkagépek álltak, amelyek szintén a családi gazdasághoz tartozhatnak. A helyiek szerint régóta élnek már itt, tősgyökeres helvéciaiak, de alig ismerik őket. A közeli Barlang Presszó pultoslánya nem akart kellemetlen helyzetbe kerülni, ezért annyit mondott csak, hogy N. Viktor nem szokott túl gyakran megfordulni náluk. A balesetről viszont mindenki tud, mert nem olyan hatalmas település ez, hogy titokban maradjanak a dolgok.