A CBS 39 éves riporternőjét még februárban rabolta el a kairói tüntetések során egy férfiakból álló csoport, majd letépték a ruháit, megverték és kézzel mindannyian beléhatoltak. A tömeges nemi erőszaknak végül egy nőkből és katonákból álló csoport vetett véget. A riporternő, Lara Logan most először és utoljára beszél a vele történtekről.

A 39 éves Lara Logant a kairói felkelések során stábja mellől rabolta el egy körülbelül kétszáz főre becsülhető, férfiakból álló tüntetőcsoport még februárban. A mindössze negyven percig tartó támadás során a riporternő ruháit letépték, többen is megverték, és kézzel mindannyian megerőszakolták. Logan most először beszél a vele történtekről: mint a New York Timesnak adott interjújában elmondja, biztos volt benne, hogy meg fog halni.

"A kezükkel erőszakoltak meg"

“Hosszú perceken át a kezükkel erőszakoltak meg... de ami igazán szíven ütött, az a könyörtelenségük volt” – emlékezett vissza Logan. “Élvezték a fájdalmamat és a szenvedésemet. Ettől még inkább beindultak és még erőszakosabbak lettek. Biztos voltam benne, hogy nem egyszerűen meg fogok halni, hanem kegyetlen kínhalál vár rám".

A testőre mellől rabolták el

A riporternőt az alatt a pár pillanat alatt ragadta el csőcselék, míg az operatőre akkumulátort cserélt a gépében. Azt még hallották, amikor a körülöttük álló újságírók figyelmeztették: a tömegben valaki azt mondja arabul, húzzák le róla a nadrágját.  “Bahar, az egyiptomi operatőr hirtelen rám nézett és azt mondta, azonnal ki kell jutnunk innen” – mondta a riporternő. "Az volt az a pillanat, amikor a csőcselék szó szerint rámnyomult" – folytatta, és hozzátette, egy ideig a testőre fel tudta tartóztatni a támadó férfiakat, de azok erőfölényben voltak. Logant így könnyen elvitték a helyszínről, és nekiestek. A tömeges nemi erőszak jó 40 percig tartott, és csak az vetett véget neki hogy egy csapat nőnek sikerült húsz katonát segítségül hívnia, akik kiragadták az áldozatot elrablói kezéből.

A történtek után a riporternőt csatornája azonnal visszarepítette az Egyesült Államokba, ahol azóta családja körében, férje és két kisgyerekük társaságában lábadozott, és most állt munkába.

Mindeddig nem beszélt a vele történtekről: csatornájával egyeztetve ugyan négy nappal a támadás után kiadtak egy szűkszavú közleményt, de személyesen most először szólalt meg az ügyben, a napokban pedig még egyszer beszél erről majd a 60 Minutes című tévéműsorban. Mint mondja, először és utoljára teszi: "Nem akarom, hogy ezzel kössék össze a nevem".

Logan azért vállalta fel történetét, mert fel akarja hívni a figyelmet arra, milyen veszélyben forognak a nők és a női riporterek a világ hasonlóan veszélyes pontjain: "Annak a sok millió nőnek a hangja akarok lenni, akikkel hasonló vagy még rosszabb dolgok történnek az ilyen helyzetekben".