Nem tudott ott lenni édesanyja halálos ágyánál Paolo Nespoli olasz űrhajós, mert csak három hét múlva ér haza a nemzetközi űrállomásról. A temetést valószínűleg műholdas kapcsolaton keresztül nézi majd.

Négy és fél hónapon keresztül videóhívásokkal beszélgetett édesanyjával Paolo Nespoli olasz űrhajós, tudva, hogy a 78 éves asszony, Maria Motta otthon haldoklik. Nem lehetett mellette, hogy ápolja, hiszen a nemzetközi űrállomáson tartózkodott – írja a tampabay.com. Az asszony május 4-én elhunyt, szülővárosában, a Milánótól északra fekvő Verano Brianzában fogják eltemetni.

Fia, Nespoli 1998 óta készült az űrrepülésre – ez a második küldetés, amelyben részt vesz. December óta van az űrben, három hét múlva tér vissza kollégáival a Földre. A CBC értesülései szerint, mivel emiatt nem lehet ott édesanyja szerdai temetésén, valószínűleg műholdas összeköttetéssel teszik majd lehetővé, hogy a férfi ott lehessen a szertartáson.

Verano Brianza polgármestere, Renato Casati az AP-nek elmondta, az űrhajós előző küldetésére is egy családi tragédia vetett árnyékot: bankár édesapja néhány hónappal az után hunyt el, hogy a férfit értesítették, mehet az űrbe. „Olyan sokáig vártunk erre, és édesapám már nem érhette meg” – idézte Nespoli szavait a polgármester.

Az űrhajós családja Houstonból Olaszországba utazott, amikor kiderült, hogy az asszony élete utolsó hónapjait éli. Nespolinak három testvére van, ők édesanyjuk mellett voltak, amikor már betegen feküdt otthon, és a szertartáson is részt vesznek.