A hét legnagyobb híre, hogy lelőtték Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i merényletekért felelős terroristavezért. Csak annyit tudni, hogy a haditengerészet különleges alakulata a Navy Seals Team Six hajtotta végre az akciót. Egy csapat nagy, izmos, magabiztos, gyilkolásra kiképzett férfi. Vagyis minden nő álmai.

Harminc év az átlagéletkoruk, nagyjából 100-200 bevetésen vannak túl. Elképesztően profi kiképzést kaptak az évek alatt. Nagyon erősek, sokáig bírják a víz alatt, stresszhelyzetben a legjobbak, nagyon veszélyesek és vasárnap óta nemzeti hősök. Nagyjából ennyit lehet tudni arról a csapat különleges alakulatos katonáról, akik a hétvégén megölték Oszama bin Laden terroristavezért.

Az akcióban részt vevő Navy SEAL Team Six tagokat valószínűleg még jó pár évig nem fogják hivatalosan azonosítani.

A hétfői akcióról csütörtökre már kiderült néhány konkrétum. Például az, hogy éveken keresztül készültek az akcióra. Bin Laden szállásának pontos mását felépítették az egyik bázison, ezen gyakoroltak az egység tagjai, akik csak az indulás előtt nem sokkal tudták meg, hogy ki lesz a célpont. Pontosan tudták, hol vannak az ablakok, milyen magas a fal. Az akció nagyjából negyven percig tartott. Az Index összefoglaló cikkét erre találja.

A Navy SEALS az Egyesült Államok két nagy különleges alakulata közül az egyik, és a haditengerészet alá tartozik. A másik hasonló alakulat a Delta Force, ami a hadsereg ilyen alakulata.

A terroristaelhárító Navy SEAL-t (ST6) 1980-ban hozták létre, azután, hogy egy iráni túszmentő akció sikertelen volt. Az eredeti Team Six-et 1987-ben feloszlatták, és létrehozták a Naval Special Warfare Development Groupot, röviden a DEVGRU-t, amire a mai napig előszeretettel hivatkoznak SEAL Team Sixként, mert a feladata nagyjából megegyezik az eredeti Team Sixszel. A különleges alakulat kiképzése legendásan kemény. Nagyjából fél évig tart, a sérülési ráta elképesztően magas a kiképzés alatt, de nem különösebben ritkák a veszélyes gyakorlatok alatt a halálesetek sem. Az egységbe csak képzett katonák jelentkezhetnek, azok közül is csak a legjobbak. A korábban kapott kiképzésükön felül fegyver nélküli közelharcot, menekülési és mászótechnikákat tanulnak. A kiképzés nagyobbik része viszont a mentális képességek fejlesztéséről szól, hogy jobban tűrjék a stresszhelyzeteket.

A jelölteknek például elromlott oxigénpalackokat kell megjavítaniuk a víz alatt, egy levegővételből, miközben a kiképzőik ütik őket. De népszerű feladat még a több száz kilós gumicsónak cipelése, ahogy egy-egy intenzív nap végén a farönktartás is. Az egység pontos méretéről nincsenek információk, mert annyira titkos, hogy már azt sem lehet tudni, mekkora.

Aki még több izmos Navy SEAL katonát nézne, erre klikkeljen.