Öt nappal performansza után meghalt egy kolumbiai művészhallgató, aki azzal akarta felhívni a figyelmet Bogota erőszakosságára, hogy egy szemetes zsákot húzott a fejére. A zsákban nem jutott elég oxigénhez, a műsorát felvevő barátainak pedig csak későn esett le, hogy nem része a műsornak a levegőért kapkodás. Kórházba szállították, de addigra már agyhalott volt.

A 25 éves kolumbiai John Jairo Villamil művészhallgató nem először adta elő performanszát nemrég a bogotai del Bosque egyetemen, ami arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy egyre több helyen az ország fővárosát, Bogotát tartják a világ legerőszakosabb városának.

A performansz abból állt, hogy ráállt egy vödör vízre, a fejére húzott egy szemetes zsákot, egyik kezébe egy falevelet vett, a másikba pedig összefűzött csekkeket és pénzt. Többször előadta, korábban sosem volt vele gondja. Az akciót lefilmező barátai éppen ezért nem is idegeskedtek, amikor először elkezdett levegőért kapkodni. Azt hitték, ez is a műsor része. Miután Villamil elájult, akkor siettek csak a segítségére. Kihívták a mentőket, de elkéstek, addigra Villamil agyhalott volt – írja a Daily Mail.

A férfit kórházba szállították, öt nappal később halt meg az intenzív osztályon.

A haláleset után a fiatal művész anyja, aki egyébként tippeket adott a fiának arra, hogyan tudná még sokkolóbbá tenni a mutatványt, az egyetemet tette felelőssé.  Azt mondta, nem hívtak időben segítséget a fiának, ezért halt meg, szerinte az iskola felelőtlenül járt el.

“Egy iskolai feladat volt, amiben a hallgató a saját testét használva próbált performanszot tartani – amiről ő döntött szabadon –, de sajnálatos módon tragédiába torkollott” – nyilatkozták szűkszavúan az egyetem részéről a baleset után.