A 21 éves Malissa Jones nem tudja magát túltenni azon, hogy pár hónappal ezelőtt meghalt kisfia. A gyermeket azért kellett a terhesség hatodik hónapjában világra segíteni, mert anyja étkezési zavara miatt mindkettejük élete veszélyben forgott. A kisfiú születése után egy órával meghalt. Az egykor több mint 200 kilogrammot nyomó Jones egy gyomorszűkítő műtétet követően lett anorexiás.

Anorexiával küzd Nagy-Britannia egykori legkövérebb tinédzsere. A most 21 éves Malissa Jones jelenleg 50 kilogrammot nyom, míg a gyomorszűkítő műtétje előtt 216 kiló volt a súlya - írja a Daily Mail. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenlegi súlyának egy részét, körülbelül 13 kilót a megnyúlt bőr teszi ki. A lány évekkel ezelőtt napi 15 ezer kilokalóriányi ételt és italt fogyasztott, imádta a csokoládét, a rágcsálnivalókat és alapvetően minden egészségtelen ételt. Bár kalóriabevitele majdnem nyolcszor nagyobb volt, mint amit a vele egykorú lányoknak ajánlanak, a szüleinek nem sikerült segíteni rajta.  Az orvosok figyelmeztették, amennyiben nem ad le 127 kilogrammot, hónapjai vannak csak hátra.

Súlyos következmények

Jones számos módszert kipróbált, diétázott, gyógyszereket szedett, de egyik sem vált be, így végül rászánta magát a gyomorszűkítő műtétre, igaz, most már azt kívánja, bárcsak más útját választotta volna a fogyásnak. „Mindenkinek, aki meg akarja műttetni magát, azt tanácsolom, hogy egészséges módon szabaduljon meg a felesleges kilóitól. Bárcsak én is így tettem volna. Az operációnak olyan következményei lehetnek, amelyre nem is gondolnánk” – nyilatkozta Jones, akin 2008 januárjában végezték el a beavatkozást, és ő lett a legfiatalabb ember az Egyesült Királyságban, aki egy ilyen műtéten esett át. Az operációt követő egy évben több mint a felét leadta a súlyának, egyre jobban megundorodott az evéstől.

A terhesség rontott a helyzeten

A lánynak azonban komoly árat kellett fizetnie. A múlt nyáron teljesült a nagy álma, ugyanis terhes lett barátjától, Chris Robottomtól. Az orvosai ugyan azt tanácsolták neki, hogy vetesse el gyermekét, hiszen a korábbi műtét hege megrepedhet a terhelés miatt, és ennek végzetes következményei lennének. Jones végül megtartotta a gyermeket, de ennek ellenére nem bírta rávenni magát, hogy rendesen egyen, állapota tovább romlott, a terhessége alatt összesen 20 kilót fogyott. „Naponta vagy tucatszor tört rám rosszullét. Az UH-felvételek alapján úgy tűnt, hogy a babának nincs semmi baja” – nyilatkozta Jones, aki májproblémák miatt kórházba került pár hétre, majd túlzottan alacsony vércukorszintje miatt kómába esett. „Mindez azért történt, mert nem ettem eleget. Mindenesetre reménykedtem abban, hogy a babának nem lesz semmi baja” – tette hozzá.

Szörnyű veszteség

A terhesség hatodik hónapjában az orvosok úgy döntöttek, hogy a kisfiút minél hamarabb a világra kell segíteni, hiszen az anya és a gyermeke élete is veszélyben van. Sajnos Jones fia, aki az orvosok szerint alultáplált volt, egy órával születése után elhunyt. Állítása szerint semmire nem emlékszik arról a napról, csak akkor tudatosult benne, hogy gyermeke már nem él, amikor másnap meglátta, hogy édesanyja sír. „Ezt követően három hétig voltam kómában, és amikor ismét magamhoz tértem, újra szembesülnöm kellett a szörnyű veszteséggel. Mindig is nagyon vágytam gyerekre. Az elmúlt hónapok pokoliak voltak. Annyira rosszul voltam, hogy kézbe sem tudtam venni. Nem hiszem, hogy valaha is túlteszem magam a fiam halálán” – nyilatkozta Jones.

A diagnózis

Egy héttel azelőtt, hogy kiengedték volna, az orvosok anorexiát diagnosztizáltak nála. Bár azt javasolták neki, hogy naponta minimum 500, de inkább 1000 kilókalóriát vigyen be a szervezetébe, ő csak 300 kilókalóriányi ételt fogyaszt, napi adagja csupán három főtt répa, valamint némi paszternák és sült paradicsom. „Túl vékony vagyok. Ijesztő a külsőm, de a nyelés fájdalmas, és már egy kis adag ételtől is görcsöl a hasam vagy émelygek. Állítólag hat hónap múlva meghalhatok, ha így folytatom” – nyilatkozta a Closer magazinnak a nő, aki megpróbál többet enni, de ez bizony a nem túl ígéretes jövőkép ellenére sem igazán megy neki. „A barátom megpróbál segíteni. Nem szándékosan éheztetem magam, de pillanatnyilag nem bírom rávenni magam arra, hogy rendesen egyek” – tette hozzá Malissa Jones, aki saját bevallása szerint nagyon gyenge, és a nap nagy részét ágyban, alvással tölti.

Cseberből vederbe

Dr. Funke Baffour klinikai pszichológus szerint nem meglepő, hogy az egyik étkezési zavart egy másik váltotta. Szerinte Malissa Jones bizonyára lelki okok miatt hízott el korábban, és emiatt a gyomorszűkítő műtét nem volt igazán jó választás. Hozzátette, Jones – ha nem is tudatosan – de fél attól, hogy ismét elhízik, és ezért nem mer enni. Egyébként nem ő az egyetlen, aki hasonlóan drasztikus változáson ment keresztül. A Princes Risboroughban élő Lauren Brudenell szintén túlsúlyos tinédzser volt, egy idő után természetesen elege lett a felesleges kilókból, és koplalni kezdett, meg sem állt 38 kilóig. Szerencsére idővel rádöbbent, hogy mit művel magával, befeküdt szakintézetbe, és most már 50 kilót nyom.