Szexuális erőszakkal, törvénytelen fogvatartással és nemi erőszak kísérletével gyanúsítják Dominic Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját, akit késő este őrizetbe is vettek New Yorkban.

A jövő évi francia elnökválasztás lehetséges szocialista jelöltjeként számon tartott 62 éves pénzügyi szakembert a New York-i Sofitel szálloda szobalányának feljelentése alapján tartóztatták le szombat este, a rendőrség már ki is hallgatta. Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját az Air France párizsi járatáról szállították le, tíz perccel a gép indulása előtt a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. Az AFP francia hírügynökség szerint valószínű, hogy még vasárnap vádat emelnek Dominique Strauss-Kahn ellen. A washingtoni székhelyű IMF szóvivője egyelőre nem kommentálta főnöke letartóztatását.

Hátulról odalopódzott

A New York Daily News című bulvárlap szerint a "nagy csábító" becenevű IMF-vezérigazgató hátulról odalopózott a hotelszobájába belépő 32 éves szobalányhoz és orális szexre akarta kényszeríteni őt. Miután a nő kiszabadult a politikus öleléséből és elmenekült a szobából, Strauss-Kahn gyorsan elhagyta a szállodát - írta a bulvárlap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az még nem tisztázott, hogyan tudott jegyet venni ilyen gyorsan a gépre, bár az sem kizárt, hogy előre foglalt helyet.

Az ügyről először beszámoló New York Times-nak nyilatkozó rendőrségi szóvivő, Paul J. Browne azt mondta, délután egykor ment be a szobalány az általa lakatlannak vélt 2806-os lakosztályba, amelyet napi háromezer dollárért (622 ezer forintért) lehet kibérelni és tartozik hozzá hall, konferenciaterem, nappali és hálószoba is. A szobalány épp a hallban volt, amikor az IMF vezérigazgatója meztelenül kilépett a fürdőszobából és rátámadt. A nyomozó szerint a férfi lefogta a fiatal nőt, beráncigálta a hálószobába és lelökte az ágyra, majd bezárta a lakosztály ajtaját. A rendőr azt mondta, a szobalány küzdött Strauss-Kahnnal, aki ezután belökdöste a fürdőszobába, és próbálta megerőszakolni. A nő nagy nehezen ellökte magától, kiszabadult a szobából, szólt egy kollégájának, aki hívta a rendőröket. Az IMF vezetője ezután sietve távozott, még mobiltelefonját is a szobájában hagyta. A szobalányt kórházba szállították, kisebb sérüléseket szenvedett.

Strauss Kahn ügyvédje, Benjamin Brafman azt mondta, csak vasárnap beszélhet ügyfelével, de már most meg van győződve ártatlanságról.

Kaviárbaloldal és pezsgőszocialista

Az IMF vezérigazgatójának mandátuma 2012 szeptemberében jár le, a francia elnökválasztásokat pedig 2012 áprilisában és májusában tartják. A szocialista pénzügyi szakember eddig nem jelentette be indulását, mégis Nicholas Sarkozy francia elnök egyik lehetséges, de nem biztos, hogy esélyes kihívójaként tartották nyilván mostanáig. Sarkozynek valószínűleg a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjével kell majd megmérkőznie a választások második fordulójában.

A francia szocialisták egyik vezetője, Jean-Marie Le Guen az Europe 1 rádiónak azt mondta, szervezett és jól felépített kampány folyik, amelynek célja Strauss-Kahn lejáratása. A politikus szerint Nicolas Sarkozy és legközelebbi szövetségesei már korábban beszéltek erről. A francia államfő pártja és a hozzá közeli médiumok valóban hevesen támadták az utóbbi időben Strauss-Kahnt, gazdag "pezsgő-szocialistának" és "kaviárbaloldalinak" nevezték, aki Porschéval furikázik Párizs utcáin és amúgy is túl régóta van távol az országtól.

Magyar közgazdásszal is hetyegett

A Nemzetközi Valutaalapot 2007 óta vezető egykori francia pénzügyminiszter nem először keveredik nők miatt botrányba. Az Anne Sinclair francia-amerikai sztár-műsorvezetővel házas politikusról 2008-ban derült ki, hogy a davosi világgazdasági fórum idején viszonya volt az általa vezetett pénzintézet egyik magyar közgazdászával, Nagy Piroskával. Az affért az IMF is kivizsgálta, és bár megállapította, hogy a főnök nem kényszerítette a beosztottat semmire, a pénzintézet azt is megállapította, hogy nem helyénvaló egy ilyen kapcsolat.

A tervek szerint Strauss-Kahn vasárnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozott volna, hogy az adósságválsággal küzdő Görögország újabb megsegítéséről tárgyaljanak. Ezután hétfőn és kedden az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett volna részt Brüsszelben.