Méhen kívül hordta ki egészséges gyerekét az amerikai nő

2011.05.25. 14:27
A 27 éves Nicollete Sotónak, de a barátjának sem volt érvényes társadalombiztosítása, így nem tudták, hogy Soto terhes. Csak a 18. héten derült ki, hogy a phoenixi nő méhen kívüli terhes. Úgy döntött, kockáztat mindent, és megtartja a magzatot. Végül a 32. héten, császármetszéssel adott életet babájának, aki így még mindig koraszülött ugyan, de egészséges.

A phoenixi Nicollete Soto számára csak a terhessége negyedik hónapja után, a 18. héten derült ki, hogy gyereket vár, és magzata a méhen kívül ágyazódott be - írja a Daily Mail. A méhen kívüli terhesség mind az anya, mind a magzat számára életveszélyes állapot, és csak a legritkább esetben sikerülhet kihordani. “Vállaltuk a kockázatot. Az orvosokra hagytuk, hogy eldöntsék, mikor kell a csecsemőnek világra jönnie, de minden mást Istenre bíztunk” - mondta a 27 éves nő barátja, Victor Perfecto.

Az orvosok figyelmeztették a nőt, amikor felfedezték a terhességét, hogy a méhen kívüli terhesség könnyen mindkettejük életébe is kerülhet, de Soto mindenképpen vállalni akarta a kockázatot. Így folyamatos megfigyelés mellett hordta ki terhességét, majd orvosai a 32. héten úgy döntöttek, elérkezett az idő a császármetszésre. Ekkor a magzat már nagyjából teljesen kifejlett, képes önállóan életben maradni.

Expecting Mom Carries Fetus in Abdomen: MyFoxPHOENIX.com

A szülésnél a legkülönfélébb szakemberek álltak készenlétben, mert nem lehetett tudni, hogy a méhen kívül pontosan hol fejlődik a magzat, de végül probléma nélkül lezajlott az operáció. Mint ekkor kiderült, a magzat mégsem teljesen méhen kívül helyezkedett el, hanem a petevezeték legvégében, a méh szarvában, ahol a petevezeték belép a méhüregbe.

“Ez rendkívül ritka eset, [az édesanya] rendkívül szerencsés, és nagyon örülünk, hogy ő is és a csecsemő is jól van” - értékelte az esetet Soto egyik orvosa, Dr. Curtis Cook a MyFox tévécsatornának adott interjúban.

A nő azért döntött amellett, hogy kihordja a gyereket, mert későn derült ki, hogy terhes. Bár mind ő, mind barátja dolgoznak, egyiküknek sincs érvényes társadalombiztosítása, és csak addigra sikerült ingyenes ellátáshoz jutniuk, mire a terhesség 18. hetében járt, ami már késő lett volna a a terhesség megszakításához. Az orvosok elmondták, ha korábban kiderül, hogy a nő méhen kívüli terhes, biztosan lebeszélték volna a kihordásról, de így nem volt sok választásuk, mert az abortusz is kockázatos lett eddigre.

A nő szerencséje volt, hogy a magzata nem valahol a hasüregben, egy létfontosságú szervre tapadt, hanem a petevezeték legvégén, a méh szarvánál fejlődött, így ugyan - ha még mindig nagyon kockázatos is volt a terhesség és a császármetszés -, kisebb volt a petevezeték megrepedésének kockázata, és az orvosoknak is könnyebb dolguk volt, mintha valahol máshol lett volna a magzat a hasüregben.

Sotóék gyereke 1,3 kilósan jött a világra, de egészséges, és minden esélye megvan a túlélésre. Neki még körülbelül egy hónapot kell a Banner Good Samaritan Medical Centre-ben töltenie, édesanyját a műtét után pár nappal már hazaengedik.

A méhen kívüli terhesség nagyon veszélyes, mert az általában a petevezetékben vagy valahol a hasüregben megtapadó magzat növekedésével könnyen szétfeszítheti a petevezetéket, vagy roncsolhatja a terhes anya szöveteit, ami életveszélyes vérzést eredményez. A nagy kockázat miatt a méhen kívüli terhesség kiderülésekor az orvosok a terhesség megszakítását javasolják. A méhen kívüli terhességről bővebben erre olvashat.