Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden jelentette be, hogy a mobiltelefonhasználatnak mégiscsak lehet rákkeltő hatása. Eddig azt állították, a mobil egyáltalán nem káros, mostanra azonban elkészült nemzetközi kutatócsoportjuk tanulmányainak egy része, mely szerint jobb vigyázni. A mobilozás hosszú távú hatásait még nem sikerült kivizsgálni.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a mobiltelefon használata növeli a rákbetegség kialakulásának kockázatát: keddi bejelentésük óta ugyanabba a kockázati csoportba sorolják a rádiófrekvenciás elektromágneses mezőket, azaz a mobilsugárzást is, mint az ólmot, a kipufogógázokat és a kloroformot. A WHO legújabb kutatási eredményei szerint a mobilsugárzás tehát mégsem teljesen ártalmatlan: eddig ugyan a szervezet hivatalosan azon a véleményen volt, hogy a mobilhasználatnak nincs egészségkárosító hatása.

Hosszú távú eredmények még nincsenek

A szervezet 14 ország 31 kutatóját bízta meg a téma kivizsgálásával: a kutatócsoport arra jutott, a mobiltelefonoknak „lehet karcinogén (azaz rákkeltő) hatása az emberekre”. Ez azt jelenti, hogy nem készült még elég hosszú távú vizsgálat a témával kapcsolatban, de annyi adat már összegyűlt, hogy figyelmeztetni kelljen a fogyasztókat.

„Az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb környezeti tényezőt több évtizeden keresztül kell figyelni, mielőtt konzekvenciákat vonhatnánk le” – mondta a CNN-nek Dr. Keith Black, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center neurológiai részlegének elnöke. Mobiltelefont viszont még nem használunk elég régen ahhoz, hogy a hosszú távú hatásait is ismerhetnénk.

Nem csak rák

A telefon sugárzása úgynevezett nem ionizáló sugárzás, tehát nem olyan, mint a röntgensugárzás, inkább mint egy nagyon gyenge mikrohullámú sütő sugárzása. „A mikrohullámú sugárzást könnyen el lehet magyarázni: ugyanaz történik az agyunkkal, mint a mikróban lévő étellel, azaz megfő. Szóval nem csak a tumorok fejlődését segíti elő a sugárzás, más gondokat is okozhat, például memórizavarokat, már ha ott helyezkedik el a temporális lebenyünk, ahová a telefont tartjuk” – teszi hozzá a szakember.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) további vizsgálatokat követel, mondván, a mobiltelefonoknak akár akkora rizikófaktora is lehet, mint a dohányzásnak, az azbesztnek vagy az ólmozott üzemanyagnak. „A rákos daganat, különösen az agytumor, nagyon lassan fejlődik. Szerintem is jó ötlet figyelmeztetni a lakosságot, hogy ha hosszútávon teszik ki magukat a mobil-sugárzásnak, esetleg rákosak lehetnek tőle” – mondta a Washington Egyetem biotechniaki kutatórészlegének professzora, Dr. Henry Laim, aki 30 éve tanulmányoz különböző sugárzásokat.

Tartsuk 20 milliméterre

A mobilsugárzás és rák közti kapcsolatot vizsgáló eddigi legnagyobb nemzetközi kutatás szerint azoknál, akik 10 évig vagy tovább használtak mobilt, kétszeresére nőtt az agyi glióma (egy bizonyos típusú agydaganat) előfordulása.

Olyan tanulmány egyelőre nem készült, mely a mobilsugárzás gyerekre való hatását vizsgálná. „A gyerekek koponyája vékonyabb, szóval a sugárzás mélyebben bejut a gyerekek agyába. Sejtjeik gyorsabban osztódnak, tehát a sugárzásnak sokkal súlyosabb hatása lehet rájuk” – mondta a Cedars-Sinai Medical Center kutatója, Black.

A mobilgyártók egyelőre nem reagáltak a WHO álláspontjára, de egyre többen figyelmeztetik vevőiket a készülék sugárzására: a BlackBerry például azt ajánlja, legalább 25 milliméterre tartsuk fejünktől a telefont, amikor beszélünk, az iPhone viszont csak 15 milliméteres távolságot ajánl.