Megszökött két német lány Szabadszálláson élő nevelőcsaládjaiktól. Mindkettejüknek sikerült hazajutni - a fiatalokat az Individueller Jugendhilfe Service intézmény hozta Magyarországra, az ő ottani képviseletükön jelentkeztek.

Szemtanúk legutóbb Budapest felé látták gyalogolni azt a két tizenöt éves német lányt, akik május 30-án tűntek el Szabadszállásról. Laura Kettl és Lisa Lohmüller az Individueller Jugendhilfe Service (IJS), düsseldorfi székhelyű német gyermekjóléti intézményen keresztül jöttek Magyarországra, itt élő német nevelőcsaládokhoz. A két lányt kedd óta kereste a rendőrség, ám szerdán kiderült: hazaszöktek Németországba, és jelentkeztek az IJS ottani képviseleténél.

Mihályné Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Velvetnek elmondta, mindkét lány egészségesen hazaért, ügyükkel így már a német szervezet, illetve hatóságok foglalkoznak. A magyar rendőrség meg fogja hallgatni az IJS magyar képviselőjét, jegyzőkönybe veszik, hogy Kettl és Lohmüller hazaért, biztonságban van, majd lezárják az eljárást.

Az, hogy pontosan miként zajlott a lányok szökése, illetve hazajutása, egyelőre nem tisztázott - ahogy az sem, miért szöktek meg egyáltalán.

Kettl és Lohmüller idén tavasszal (egyikük márciusban, másikuk májusban) érkezett Magyarországra. Magyarul nem tudnak, és itt élő ismerőseik sem voltak.

IJS?

Az Individueller Jugendhilfe Service egyesület egy állami támogatással működő intézmény, amely nehezen kezelhető fiataloknak nyújt segítséget. Mint az honlapjukon is olvasható, pedagógusok és szociális munkások segítségével foglalkoznak hátrányos helyzetű 6-19 éves gyerekekkel. A náluk nevelkedő fiatalok 90 százaléka befejezi középiskolai tanulmányait, részt vesz valamilyen szakképzésen, munkát talál, és sikerül kialakítania egy független, önálló – esetleg más diáktársaival közös – életvitelt.

Projektjeikből senkit, semmilyen okkal nem zárnak ki. Van, aki csak néhány hónapig veszi igénybe segítségüket, mások azonban öt évig is maradhatnak. Jelenleg körülbelül 60 fiatallal foglalkoznak, közülük tízen Európában és Ausztráliában vesznek részt utazós projektekben – lehetséges tehát, hogy Kettl és Lohmüller is közéjük tartozott.

Az IJS-es gyerekek közt vannak, akik családon belüli erőszak áldozatai voltak, mások egyéb okokból bizalmatlanok a felnőttekkel szemben. Emiatt a hagyományos nevelési körülményekre gyakran deviáns viselkedéssel reagáltak. A szervezet álláspontja szerint ezeknek a fiatalosak esélyük sincs arra, hogy helytálljanak a hagyományos oktatási rendszerben, és semmiképpen sem szabad visszakerülniük családjukba.