Hiába mondja ki az iráni legfelsőbb bíróság jogerős ítélete, a börtönorvosok nem hajlandók megvakítani azt a férfit, aki 2004-ben savat öntött egy lány arcába, amiért az nem akart hozzámenni feleségül.

Senki sem akarja végrehajtani az iráni legfelsőbb bíróság ítéletét, amelynek értelmében egy férfit a szemébe csepegtetett savval kellene megvakítani. Madzsid Movahidire a saría, az iszlám vallásjogi hagyomány értelmében szabták ki a súlyos büntetést, amiért 2004-ben savval öntött le egy lányt, Ameneh Bahrámit – mert nem akart hozzámenni feleségül.

A nő megvakult, arcán és felsőtestén pedig a mai napig láthatók a támadás nyomai. A bírósági tárgyaláson úgy vélekedett, a férfit meg kell büntetni, hogy a hozzá hasonlók is megtanulják: nem önthetnek savat a lányok arcába. "Vegyék el a szemét, hogy olyan legyen, mint én" – fogalmazott. A BBC tudósítása szerint azonban egyetlen orvos sem vállalja a legfelsőbb bíróság ítéletének végrehajtását.

Movahidit 2008-ban a megvakítás mellett börtön-és pénzbüntetésre ítélték. A megvakítást idén május 14-én kellett volna végrehajtani – ekkor Bahrámi el is ment a börtönbe, ahol a férfit tartják, ám a csonkítást elhalasztották, mivel nem találtak orvost, aki hajlandó lett volna Movahidi mindkét szemébe 10-10 csepp kénsavat cseppenteni.

Az ügyben emberi jogi szervezetek is hallatják hangjukat: az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője szerint hihetetlen, hogy az iráni hatóságok egyáltalán komolyan foglalkoznak efféle büntetéssel. "Attól függetlenül, hogy Ameneh Bahrámi milyen borzasztó bűncselekmény áldozatául esett, valakit savval megvakítani kegyetlen és embertelen büntetés, amely kínzásnak tekinthető."

Movahidi határozatlan ideig börtönben marad, Bahrámi pedig további kezeléseken vesz részt, és továbbra is azt szeretné elérni, hogy támadóját megvakítsák. "Semmit sem kapok, ha megbocsátok neki, és persze akkor sem, ha az ő látása is elvész. De azt akarom, hogy a hozzá hasonló alakok tudják: megbüntetik őket."