A kanadai Storm Wittericket szülei nem nevelik fiúnak vagy lánynak, és nem mondják meg a nyilvánosságnak, milyen nemű a gyerek. Azzal érvelnek: Storm így szabad lesz, és majd eldönti, mi akar lenni, hogyan akar élni.

A kanadai Kathy Wittericknek és férfjének, David Stockernek idén januárban megszületett a harmadik fia – vagy az első lánya. A házaspárnak ugyanis már van két fia (az öt éves Jazz, és a két éves Kio), a legkisebb gyerekük, Storm nemét azonban nem hozzák nyilvánosságra. Döntésüket azzal indokolták, hogy így tisztelegnek a szabadság és a döntés lehetősége előtt, "felnőve ahhoz, amivé még Storm életében változni fog a világ" – írja a ParentDish.

Storm – eddig meglehetősen rövid – élettörténete és családi háttere máris elárasztotta a kanadai sajtót. A Star riportja szerint a szülők egy 1972-es novellából vették az ötletet, és meggyőződésük, hogy gyerekük így lesz boldog. Még a nagyszülők sem tudják Storm nemét, bátyjai azonban igen, de egyelőre nem beszélnek róla senkinek.

A gyerek bátyjait sem nevelték a szó hagyományos értelmében véve fiúsnak: egyikük állandóan lila ruhában jár, míg a másik tarka hajgumikkal fogja össze hosszú haját, és szereti a csillogó cuccokat.

Svéd modell

2009-ben egy svéd család került az érdeklődés középpontjába hasonló okokból. Gyereküket, akit a sajtó csak Popként emleget (a valódi nevét nem hozták nyilvánosságra) szintén gendertudat nélkül próbálják felnevelni, hasonló indíttatásokból – igaz, ők a feminista ideológiára hivatkoznak, amely szerint a nem igazából egy társadalmi elképzelés, amelyet ráerőltetünk a gyerekekre.

A hivatalos vélemények megoszlanak a kérdésben: Bryan Fischer, egy amerikai családvédelmi egyesüelt vezetője szerint azonban a szülők ezzel komoly bajokat okoznak a gyereknek – ezzel szemben Scott Leibowitz gyermekpszichiáter nem minősítené károsnak az eljárást, amíg nem ismert a szülők nevelési módszereinek minden részlete. "A nemi identitás három éves kor körül alakul ki, a gyereknek addig úgyse nagyon van fogalma arról, micsoda valójában." Hozzátette, a szokásostól eltérő módszerekkel nevelt gyerekeknek általában jobb az önértékelése, és magabiztosabbak, de ilyen esetet még nem írtak le, úgyhogy fogalma sincs, hogy sül el a dolog.

Az orvosok szerint Storm neme nem maradhat sokáig titokban, hiszen neki is kell majd pisilnie nyilvános mosdóban, akkor pedig oda a talány. Marianne LaFrance, a Yale professzora – pszichológiát, gender-és szexuális tudományokat oktat – úgy vélekedett, a szülők nem lehetnek biztosak abban, hogy a gyerek jövője úgy alakul majd, ahogy azt szülei tervezik.

Storm majd eldönti

Storm anyja levelet küldött az Edmonton Journalnek, amelyben leírta: félénk és idealista, egész életében bántalmazás-és erőszakmegelőzéssel foglalkozott. "Jazz öt éves, babakora óta szereti a színeket, az anyagokat és a vibrálást. [...] meg akarta növeszteni a haját. Minél idősebb lett, annál többször érte nyomás kortársaitól és felnőttektől, hogy változtasson a megjelenésén, és viselkedjen fiúként. De hű maradt stílusához."

Witterick hozzátette, családja biztos volt abban, hogy mindenki megérti majd titkolózós döntésüket, úgyhogy a sajtóvisszhang meglepte őket. Hozzátette, ha a fiait meg kell majd győznie arról, hogy ne mondják el mindenkinek testvérük nemét, egyszerűen megbeszéli velük, hogy mindenkinek magánügye, mi van a lábai között, és Storm majd eldönti, hogyan akar viselkedni.