Csillagászati összegű kártérítést ítéltek meg annak az amerikai nőnek, akit munkahelyén, egy St. Louis-i áruházban főnöke szexuálisan zaklatott. Ashley Alford körülbelül egy éve nyújtotta be a keresetet, a bíróság által megítélt 95 millió dolláros – azaz több mint 16 milliárd forintos – összeg messze a legmagasabb, amit szexuális zaklatásért valaha is kiszabtak.

A St. Louis-i bíróság ítélete szerint rekordösszegű kártérítés illeti Ashley Alfordot, akit főnöke, Richard Moore több alkalommal molesztált – írja a Forbes. A nő az Aaron's nevezetű amerikai üzletlánc alkalmazottja volt. Alford jó ideig tűrte felettese válogatott megjegyzéseit, ám a szavakat egy napon tettek követték. Moore a földre teperte beosztottját, majd miután letépte blúzát, az arcát kezdte csapkodni péniszével.

Alford ezt követően bírósághoz fordult, amely a céget 95 millió dolláros (több mint 16 milliárd forintos) fájdalomdíj megfizetésére kötelezte. Az összeget a cég tavalyi, 118 milliós bevételéhez mérten állapították meg. Igaz, az egykori alkalmazott az összegnek csupán felét kapja kézhez – ennek másik része ugyanis az államot illeti – a kártérítés így is a legnagyobb összeg az Egyesült Államok történetében, amelyet valaha szexuális zaklatásért ítéltek meg.

„Bármit is tettem, egyszerűen nem hagyta abba” – nyilatkozta Alford a Sky Newsnak. „Ugyanakkor hiába fordultam másokhoz, semmi nem történt. Azt akarom, hogy mindenki tudja meg, hogy bánt velem és miféle rettenetes ember is ő valójában. De nem azért teszem mindezt, mert önző vagyok. Tettekre akarom sarkallni azokat, akik akár egyszer is hasonló helyzetbe kerültek.”

„Amit Richard Moore tett, megbocsáthatatlan” - reagált az üggyel kapcsolatban az Aaron's szóvivője. „Viselkedése teljességgel összeegyeztethetetlen a vállalat által képviselt értékekkel. Cégünk mindig is nagy hangsúlyt helyezett az alkalmazottakkal szembeni megfelelő bánásmódra és munkamorálra” – tette hozzá.