Alig ötvenkilós amerikai modell végeztetett magán zsírleszívást, mert nem tetszettek neki a combjai, és rettegett attól, hogy elveszti a munkáit. A modell orvosa elmondta, hogy rengeteg olyan páciense van, akinek nincsenek súlyproblémái, ettől függetlenül járnak hozzá. A Velvet magyar plasztikai sebészt is megszólaltatott, hogy megtudjuk, miről szól a zsírleszívás.

Fiatal modell zsírleszíváson

"Szeretem a testem, jól érzem magam a testemben. Nem hiszem, hogy baj, ha tudom, hogy lehet még jobb is" – magyarázta a zsírleszívással kapcsolatos döntését a 27 éves Nicole Silva a Today Showban. "Öregszem, ezért komoly nyomást érzek, hogy fiatal és vékony maradjak, hogy minden rendben legyen, ugyanis sokan vannak közvetlenül mögöttem, akik őrülten akarják a munkámat" – mondta az 52 kilós, 172 centis modell, aki a combjával nem volt megelégedve.

"Valaki lehet olyan vékony, mint Nicole, de lehetnek aránytalanul kövér területek, és ezek az emberek a tökéletes jelentkezők zsírleszívásra. Az én feladatom, hogy kiegyensúlyozzam a testüket" – nyilatkozta a nő orvosa, David Amron. "Rengeteg félreértés van a zsírleszívással kapcsolatban. Ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki túlsúlyos-e, vagy formán kívül van-e. Ez nem súlyveszteség. A fogyás a páciens felelősége. Az én dolgom az, hogy kiegyensúlyozzam valakinek a testét" – magyarázta Amron.

Ez valójában zsírszobrászat

Zsírleszívás és a magyarok

A zsírleszívás az 1970-es években indult, ahogy Dr. Ferenczy a Velvetnek elmondta, az Olaszországban élő Fisher Árpád, és fia, Giorgio Fisher dolgozták ki az elméleti alapját. A tömeges elterjesztése viszont Dr. Yves-Gerard Illouz, francia sebész nevéhez fűződik. "Rubik Ernő-féle történet, jellegzetes magyar sztori" – jegyezte meg Dr. Ferenczy.

"Látványos testsúly csökkentést nem lehet vele elérni, a testkontúrok radikális változását viszont igen. Ami igazán forradalmasíthatja ezt az eljárást, hogy ennek a leszívott zsírnak többféle sorsa lehet, kezdve attól, hogy kiöntik, de egyéb célra is felhasználható, például vissza lehet tölteni ezt a zsírszövetet olyan helyre, ahol viszont hiány van" – magyarázta Dr. Ferenczy József Ph.D. Ahogy mondta, ez valójában zsírszobrászat, amivel a test harmóniáját lehet javítani. Ennek megfelelően megerősítette, hogy gyakran veszik igénybe vékony nők is.

"Inkább túlsúlyosakra jellemző, hogy ilyen beavatkozást kérnének, de olyan is van, hogy mondjuk szülés után egy lokális zsírfelszaporodást - mondjuk a csípőn vagy az alhason - kezeltetnek vele". Ahogy említette, a kövérség megszüntetésére nem alkalmas, de nyilván többen vannak a jelentkezők között azok, akiknek a kívánatosnál nagyobb a testtömegindexük. "Ha feláll a műtét után a mérlegre, akkor még csalódás is lehet, mert a zsírszövet helyére folyadék áramlik be, és emiatt átmenetileg a testsúly még növekszik is, ahelyett, hogy csökkenne. A zsírnak ugyanis kisebb a fajsúlya, mint például a víznek" – magyarázta Dr. Ferenczy.