Hetekbe kerül, míg kiderül, ivott-e Ryan Dunn, mielőtt hétfő hajnalban kocsiba ült, és halálos balesetet szenvedett egy pennsylvaniai úton. A rendőrség szerint körülbelül 210 km/órás sebességgel hajtott, amikor autója szalagkorlátnak, majd fáknak ütközött, és kigyulladt.

Másfél hónap is eltelhet, míg kiderül, fogyasztott-e alkoholt Ryan Dunn kaszkadőr, mielőtt halálos autóbalesetet szenvedett helyi idő szerint hétfő hajnali három óra körül, a pennsylvaniai 322-es úton. A Jackass-kaszkadőrbagázs tagjának autója szalagkorlátnak csapódott, árokba esett, fák közé hajtott, majd kigyulladt (a Jackass realitysorozat lényege, hogy fiatal férfiak mindenféle vicces, de önveszélyes trükköket és csínyeket követnek el, de túlélik). A kocsiban a 34 éves férfival egy barátja, Zachary Hartwell utazott, mindketten szörnyethaltak. Az eddigi nyomozásból kiderült, a férfi körülbelül 210 km/órás sebességgel hajtott, de hogy mit csinált előtte (vagyis fogyasztott-e alkoholt), arról hivatalosan semmit sem hoztak nyilvánosságra.

Dunn és Hartwell boncolása már folyik, az E! Online rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, a két férfi halálát a nagy erejű ütközés és a kigyulladt Porschéban tomboló tűz együtt okozták. A további vizsgálati eredményekből – melyeket 4-6 héten belül hoznak nyilvánosságra – kiderül, ivott-e a kaszkadőr.

Ivott?

Ez nem volna meglepő fejlemény, azt már most is tudni lehet, hogy Dunn a baleset előtt egy kocsmában időzött barátokkal és rajongókkal. Erről fotók is készültek, amelyeken látható, hogy Dunn jól érzi magát, de eldönthetetlen, hogy fogyasztott-e alkoholt a baleset előtt. Egy korábban nyilvánosságra került felvételen – a férfi utolsó Twitteres posztjában, amelyet azóta töröltek - látszik, hogy sörnek látszó itallal pózol, de hogy fogyasztott-e is, az természetesen ennyiből nem  eldönthető.

A TMZ információi szerint a kaszkadőr megivott néhány felest és három sört – egy pultos azt mondta a híroldalnak, hogy Dunn teljesen szét volt esve, míg egy másik szerint nem volt olyan részeg, hogy ne tudjon vezetni. A Jackass-sorozatot is közvetítő MTV tévécsatorna közleménye szerint Dunn nem tűnt részegnek: ők is meginterjúvoltak egy csapost, aki azt mondta, a férfi láthatóan jól érezte magát, és a haverjaival lógott. A fotók is erről tanúskodnak: Dunn bolondozik és nőkkel pózol, akik simogatják.

Roger Ebert filmkritikus Twitterén és a Facebookon azzal reagált a kaszkadőr halálával kapcsolatos hírekre (néhány órával a férfi elhunyta után): „a barátok nem engedik, hogy a hülyék ittasan vezessenek”. Ezután nem sokkal a Facebook eltávolította a kritikus profilját, igaz, állításuk szerint véletlenül. Ezen Ebert háborodott fel, a megjegyzésein viszont többek közt Bam Margera profi gördeszkás és tévés, aki az elhunyt kaszkadőr legjobb barátja, maga is Jackass-tag.

„Fogd be a kibaszott hájas pofád” – twittelte Margera hétfő este, hozzátéve, most veszítette el legjobb barátját, egész nap hisztérikusan zokogott, és most azt kell látnia, hogy olyan "szardarabok", mint Ebert, kötelességüknek érzik, hogy semmitmondó szavakat írjanak egy emberről, akit most milliók siratnak. Ebert gyorsan reagált is, közölve, változatlanul fenntartja, amit mondott, de nem akart kegyetlen lenni.

Egykori kollégái, Johnny Knoxville, Steve-O és Jason Acuna nem közleményekben, hanem közösségi oldalakon búcsúztak el a kaszkadőrtől. Knoxville azt írta, “ma elvesztettem testvéremet, Ryan Dunnt. A szívem családjával, és szerelmével, Angie-vel érez. Nyugodj békében, Ryan, szeretlek, haver”.

A Daily Local azt írja, a baleset helyszínére a férfi barátai és rajongói közül sokan vittek virágokat, riporterüknek pedig mindenki arról beszélt, milyen kedves, közvetlen fickó volt Dunn. „Hihetetlenül sokkoltak a történtek. Találkoztam Ryannel néhányszor, annyira jó fej volt, annyira két lábbal állt a földön. Szégyen, ami történt” - vélekedett Kyle Banta, egy környékbeli egyetemista. Mások azonban azt mondták, nem lepődtek meg a történteken, mert Dunnt elég vakmerő embernek ismerték.

Margera is ott volt a baleset helyszínén, ahol zokogva adott interjút a Foxnak. A tudósításból az is kiderül, a területen, ahol jelenleg is rendőrségi helyszínelés zajlik, sokan kutatnak a kaszkadőr kocsijának maradványai, és személyes tárgyak után - többségük azért, hogy aztán feltegyék az eBayre.

.

Bam Margera First Inteview After Tragedy: MyFoxPHILLY.com

Jackass, Viva la Bam, Homewrecker

Ryan Dunn profi kaszkadőr volt, akit tévés ökörködései tettek világszerte ismertté. Szerepelt a Viva la Bam (Bam Margera műsora) és Jackass realitysorozatban, a Jackass-filmekben, néhány más moziban és több saját műsora is volt.

Dunn a Jackass-filmekben például golfautót vezetett, utasa Knoxville volt. Egy műanyag malacszobornak ugrattak, amelynek el kellett volna törnie, ám ehelyett a kocsi pattant le róla, ők pedig kizuhantak - Knoxville a nyakát ütötte be, és még a golfautó is ráesett. Egy másik emlékezetes jelenetben Dunn egy játékautót helyezett a végbelébe, majd farcsonti fájdalmakra panaszkodva ment orvoshoz, aki eléggé meglepődött, amikor ránézett az elkészült röntgenre.

Dunn új sorozatát, a Proving Groundot csatornája azonnal levette a műsorról – eddig nyolc adás ment le az előre felvett epizódokból, amelyekben a kaszkadőr emlékezetes, filmekben, tévében vagy videojátékban látott trükköket játszott újra.