Egy 14 éves lányt és egy 13 éves fiút gyilkolt meg a most életfogytiglanra ítélt Jan O. A 26 éves férfi mindkét gyerek véréből ivott, és húsukat is megkóstolta. 19 oldalas vallomásában részletesen ismerteti, mi játszódott le eközben a fejében.

Két gyereket gyilkolt meg az a 26 éves német férfi, akit június 27-én a göttingeni bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. A német sajtóban Jan O.-ként emlegetett férfi tavaly november 15-én, véletlenül találkozott a 14 éves Nina B.-vel a németországi Bodenfeldében. A lányt elrabolta, majd egy erdős területen erőszakoskodott vele. A kislánnyal eleinte fajtalankodni akart, ám ahogy dulakodtak, elkezdte fojtogatni, amitől a lány elájult, orra pedig vérezni kezdett.

Az Abendblatt értesülései szerint az ezután történteket, az események benne lejátszódó lelki hátterét is megvilágítva, a gyilkos részletesen elmeséli a bíróságnak eljuttatott, 19 oldalas vallomásában. (Ezt a döntő fontosságú iratot egyébként úgy küldte el, hogy előtte nem egyeztetett védőügyvédjével.) Vallomását teljesen terjedelmében, az első tárgyalási napon felolvasták – a Süddeutsche Zeitung szerint az abban elhangzó részletek a sokat tapasztalt bűnügyi tudósítókat is felkavarták.

"Többé nem kellett a szex, csak a hús és a vér"

Az irományban a férfi leírja: az, hogy megízlelte a lány arcán végiggördülő vércseppeket, "valamit megindított benne", és a kezdeti, nemi erőszakra irányuló vágy helyett egyre jobban meg akarta kóstolni a lány húsát is. "Nem tudom, mi ütött belém" – idézi az elkövetőt a Süddeutsche Zeitung. Jan O., noha szexuálisan bántalmazta a lányt, nemi erőszakot végül nem követett el rajta. Nina véréből azonban ivott, és a lány húsából is fogyasztott. Akkori érzéseit úgy fogalmazta meg: "többé nem kellett a szex, csak a hús és a vér. Az íz teljesen függővé tett" – számol be a Bild. Szakértők szerint ekkor nem volt beszámítható.

Második áldozatára, a 13 éves Tobias L.-re öt nappal később csapott le – duplán véletlenül, hiszen korábban őt sem ismerte, ráadásul a félhosszú hajú fiút lánynak nézte. A gyilkos vallomása szerint Tobiast azért ölte meg, mert helyzetét felmérve arra jutott, nem engedheti el. Ledöfte, majd az ő húsát is megkóstolta, ám az nem ízlett neki. A bíróság arra jutott, tettében nem játszottak szerepet személyiségzavarok, az elkövetés idején beszámítható állapotban volt. (Az alábbi videón a Stern riportját tekintheti meg.)

Személyiségzavar, alkoholizmus

Ez a megállapítás azért is fontos, mert Jan O.-nál egyébként többféle személyiségzavar kombinációját diagnosztizálták. Viselkedészavarait feltételezések szerint alkoholizmusa és gyenge önértékelése okozta.

"Életfogytilgani börtönbüntetést kapott, de nem azért, mert szörnyeteg, hanem, mert többszörös gyilkos" – szögezte le a Sternnek Ralf Günther tanácsvezető bíró. Hozzátette, az azonban biztos, hogy a férfi mindkét esetből szexuális indíttatásból ölt, áldozatai vérének fogyasztása szexuális örömhöz juttatta.

A szakértői álláspont szerint Jan O. a két gyereknek a gyilkosságok előtt nem okozott fizikai fájdalmat – minden további sérülés azután keletkezett, hogy az áldozatok elvesztették öntudatukat. Amennyiben mindkétszer eset kapcsán beszámíthatatlannak minősítették volna, alighanem enyhébb büntetést kap.

Életfogytig börtön, védőőrizet

A tíz hétig tartó tárgyalássorozat után már végleges: Jan O. élete végéig rács mögött marad, az ítélet szerint védőőrizetben, ám előbb még pszichiátriai gondozásba veszik a rabkórházban. A több mint félórás ítélethirdetés után az áldozatok szülei a bíróság eljárásával elégedetten álltak fel, noha a történteket a közvélemény úgy kommentálta: az elkövető halálbüntetést érdemelne. A német jogrend azonban ezt nem teszi lehetővé.