A ház előtti fának köszönheti életét a negyedikről kizuhant vak kislány

2011.06.29. 13:44
Az 5 éves vak és értelmi fogyatékos Zitának az volt a szerencséje, hogy az erkélyük alatt lévő fa tompította a zuhanást. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor engedik ki a kórházból, de anyja elmondása szerint már tegnap sétálgattak a folyosón. A balesetet több gyerek is végignézte, a háztömb melletti játszótér ugyanis ilyenkor tele van. Volt, aki sokkot kapott és nem mert odaszaladni a földön heverő testhez, a többség pedig mentőért kiáltott.

Pár karcolással és kisebb zúzódásokkal megúszta az az 5 éves kislány, aki kedd délután zuhant ki a negyedik emeletről Budapesten, a XIX. kerületi Rákóczi utcai erkélyről. A vak és enyhén értelmi fogyatékos gyerek anyja a Velvetnek elmondta, azt még nem lehet tudni, hogy mikor engedik ki a kórházból, de se törést, sem belső vérzést nem tapasztaltak nála az orvosok.

"Tegnap már sétálgattunk vele a folyosón" – nyilatkozta. A háromgyerekes asszony mindössze egy pillanatra hagyta magára a gyereket – akinek egyébként van egy mozgássérült ikertestvére – abban a szobában, ahol a beépített erkély ablakát is csak ritkán szokta kinyitni. Az asszony elmondta, Zitát mindeddig nem is érdekelte a lakás ezen része, azt pedig nem tudja, hogy a kislány hogyan kapaszkodott fel a nyílászáróig.

"Az volt a nagy szerencséje, hogy az ablak alatt áll egy hatalmas fa, ami csillapította az esést. Így nagyjából kétemeletnyi zuhanásnak lehet venni a négyemeletnyit" – mesélte a szülő, akinek a lépcsőház előtt játszó nagyobbik gyerek szólt, hogy húga leesett. Hogy ellene indít-e a rendőrség eljárást, azt még nem lehet tudni.

A gyerek zuhanását több kiskorú is végignézte, a háztömbbel szemben ugyanis egy játszótér áll. "A padon ültem, amikor láttam, hogy valami esik lefelé, aztán, amikor Zita megkapaszkodott a faágakban, akkor jöttem rá, hogy nem szemeteszsák vagy ilyesmi, hanem egy ember. Nagyot puffant, oda sem mertem menni" – nyilatkozta egy 12 éves szemtanú.

"Én egyből odarohantam, és kiabáltam, hogy valaki hívjon mentőt. Állítólag az egyik építőmunkás riasztotta őket mobilon. Hatalmas felfordulás volt, mindenki sikoltozott" – mesélte egy szintén 12 éves gyerek, aki szerint a lezuhant kislány percekig csöndben feküdt, végül sírni kezdett. Külső sérelmi nyomok alig látszódtak a testén, mindössze a lába és a szája vérzett egy kicsit.

A mentők tíz percen belül a helyszínen voltak, és attól tartva, hogy Zitának komolyabb belső sérülései lehetnek, még a helyszínen ellátták, infúziót, fájdalomcsillapítót, oxigént kapott, speciális rögzítő eszközökkel stabilizálták a testét, végül vákuummatracban szállították kórházba.