A Kerepesi úton élő, nyolcvan éves Zsoltér Zoltán a cégét akarta megmenteni, amikor hitelt vett fel néhány éve, és könnyen lehet, hogy ő lesz július elsején az első kilakoltatott. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete megpróbálta elintézni, hogy a férfi a lakásban maradhasson, a bérleti díjat viszont képtelen a nyugdíjából kifizetni. Zsoltér Zoltán ördögi csapdába került, ahogy az országban vélhetően még rengetegen.

"Nem tudtam szóhoz jutni" – emlékszik vissza az egyedül élő Zsoltér Zoltán arra a pillanatra, amikor megkapta a kilakoltatásáról szóló levelet. "Az egész életem munkája benne van. Éveken keresztül dolgoztam becsülettel, és most úgy néz ki, hogy lakás nélkül maradok" – mondta el-elcsukló hangon. A nyolcvanéves Zsoltér 2007-ben vett fel nagyjából ötmillió forintos, svájci frank alapú hitelt, hogy megmenthesse a cégét, a lakást pedig fedezetként adta. A cége azóta elbukott, az ötmilliós hitelből visszafizetett már kétmilliót, most mégis 9 milliós tartozása van. Könnyen lehet, hogy hamarosan utcára kerül, ugyanis a levél szerint július elsején, reggel nyolc órakor rendőrrel érkeznek a végrehajtók, hogy átvegyék a lakását, amit 37 évvel ezelőtt vásárolt.

Fent és lent

Az idős férfi 39 évet töltött a Volánbusznál. Eleinte különjáratokat vezetett, aztán menetrendszerű járatokat, utána pedig több mint húsz évig nemzetközi járatokon szállította az utasokat. Ahogy a Velvetnek elmondta, a Volánnál fél Európát bejárta, Olaszországtól Törökországig. Aztán 1992-ben megalapította saját személyszállító cégét, 2001–2002 körül pedig egy fuvarozó céget, ami szerződésben állt a Coca Colával, a Pepsivel, és a Michelinnel. "Felajánlották, hogy vegyek autókat, aztán adnak munkát. Vettem egyet, kettőt, aztán hármat, végül tizenkettő volt már, amikor tönkrement a vállalkozás" – magyarázta Zsoltér. Az általa virágzónak nevezett fuvarozó cége nagyjából 10 évig működött.

Aztán 2008 első felében, március tizenötig nem tudta befizetni a tizenkét teherautó után járó közel hatszázezres súlyadót, és állítása szerint a hónap vége felé már a végrehajtót küldték. "Lefoglalták a kamionokat. Egy hónap múlva ugyan sikerült megszereznem a pénzt, és törlesztenem a súlyadót, de addigra a munkámat elvesztettem. Egy kocsi simán kifutotta volna a tartozást, de lefoglalták az összeset" – magyarázta Zsoltér Zoltán. Mint említette, az embereit fizetnie kellett, a benzint fizetnie kellett, a vége mindenesetre az lett, hogy 2009-re felszámolták a céget, ami miatt elvileg a hitelt felvette.

A súlyadó nem gyerekjáték

Az önkormányzat saját döntése, hogy felszólítja-e az adóst, vagy sem, ugyanis a jogszabály szerint nem köteles ezt megtenni. A határidő lejárta után azonnal elindulhat a végrehajtás. Ráadásul nincs sorrendiség, hogy milyen végrehajtási eljárást indít az önkormányzat, akár többet is elindíthat egyszerre. Az egyik lehetőség, hogy megkísérli a bankszámláról levonni a tartozás összegét, azaz inkasszót indít. Emellett felszólíthatja a munkáltatót is, hogy a munkabérből vonja le az adósságot, és elindíthatja a gépkocsi lefoglalását is, vagy bármilyen ingó vagy ingatlannal kapcsolatos eljárást.

Nincs hova menni

Az idős férfi azt mondta, egy éve nem tudja fizetni a hitelt, pedig nagyon takarékosan él. "Ennyi zsíros kenyeret még életemben nem ettem meg, mint ebben az utolsó fél évben" – magyarázta keserűen. A kilakoltatásról szóló levelet május 31-én küldték ki, azóta nem tud rendesen aludni. Attól retteg, hogy egyszer úgy jön haza, hogy feltörték a lakását, és többé nincs hová mennie. Van egy harminchat éves fia, de hozzá sem tudna menni. "Sajnálta nagyon, amikor megtudta, hogy a kilakoltatás veszélye fenyeget, de azt mondta, ő se tud segíteni. Épphogy tudja tengetni magát. Autóbusszal fuvarozó, de esnek vissza a munkák." Zsoltér azt mondta, hogy jó kapcsolatban, beszélő viszonyban vannak a fiával, csak segíteni nem tud.

Pánik a kilakoltatás miatt

Felgyújtotta a lakását, majd kiugrott a nyolcadik emeleti lakásából egy budapesti férfi, mert ki akarták lakoltatni. Végül életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Aztán május végén fejbe lőtte magát S. István rendőr alezredes. Az öngyilkosság hátterében állítólag az áll, hogy nem tudta fizetni a svájci frank alapú lakáshitelét. A férfit a helyszínelők állítólag a számláira borulva találták meg. Egy hónappal később pedig felrobbantotta a házát egy hatvanegy éves féri Matyiban, amikor egy végrehajtó iroda munkatársai és néhány rendőr a kilakoltatás miatt éppen a házhoz érkezett. Szintén júniusban ugrott ki a felgyújtott lakásból egy budapesti nő, mert kisebb lakásba akarták költöztetni.

Munka kifulladásig

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára szerint mióta bejelentették, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság rengeteg problémás hitellel terhelt lakást vehet át, valamennyire módosult a közhangulat. "Most is van egy-két elkeseredett ember, aki mindenre képes lenne, csak a banké ne legyen a lakás. Megpróbáljuk őket megnyugtatni, ellenben mióta elhangzott az Eszközkezelő terve, azóta egyre többen ebben bíznak, és ülnek otthon, és várják a jószerencsét, hogy majd a Társaság megvásárolja az ingatlanjaikat, és a továbbiakban bérlőként maradhatnak. Egy kicsit megnyugodtak az emberek, de azzal nincsenek tisztában, hogy ezek a felajánlott lehetőségek valójában mennyire lehetnek a segítségükre, és mennyire nem."

Zsoltér Zoltán esetében a BHKE próbált tenni valamit, hogy a lakásában maradhasson, ez azonban komoly áldozatokkal fog járni, ha beleegyezik. Az Egyesületnek sikerült megállapodnia a hitelezővel, hogy a férfi a lakásban maradhasson, és havi negyvenezer forintért bérelhesse azt, amit 37 évvel ezelőtt vásárolt. Csakhogy Zsoltér nyugdíja mindössze 51 ezer forint, úgyhogy a maradék 11 ezerből kellene megélnie majd. Az a busz, amivel 1992-ben elkezdte a személyszállító vállalkozását, még mindig megvan, bár egy időre lefoglalták azt is. Azt mondta, hogy nyolcvan évesen még megpróbál munkát találni, és abból igyekszik törleszteni.

A Velvetet már a Facebookon is megtalálja, klikkeljen ide, lájkoljon minket!