Rejtélyes hegy foglalkoztatja az ufóhívőket és a világvége-fanatikusokat. Legendák szerint ugyanis a 2012 évii világvégekor csak a misztikus, franciaországi hegy lábánál lévő falu, Bugarach lakosai és az épp ott tartózkodók menekülhetnek meg. Ők sem akárhogy: a hegyből felszálló űrhajók viszik el őket. A kialakult helyzettel parlamenti szinten foglalkozik a francia politika, és a Velvetnek a témában teljességgel kompetens Pataky Attila is kifejtette a véleményét a világvégéről.

Egy békés kis hegyvidéki falu, a 200 fős Bugarach a francia Pireneusokban az apokalipszis-hívők legújabb szentélye. A világvége-fanatikusok ugyanis úgy hiszik, a falu fölötti hegy gyomrában földönkívüliek laknak, akik a maja naptár szerinti, 2012. december 21-én eljövő világvégekor előjönnek odújukból, és magukkal viszik a falusiakat, valamint az új életre vágyó turistákat - írja a BBC.

Az ufóhívőkkel ellentétben a helyiek persze szkeptikusak, és a BBC riportere szerint nem is igazán akarnak beszélni a történetről. Pedig bizonyára tudnának mit mondani: a falu polgármestere szerint ugyanis időről időre különös csoportok jelennek meg a hegyen, és bizarr rituálékat végeznek. A helyiek lelkének talán nem, az ingatlanpiacnak viszont jól jönnek a fanatikusok: egy környéki ingatlanos arról számolt be, hogy az utóbbi időben kelendők lettek a falu határában fekvő földterületek.

Parlamenti vizsgálat és árulkodó graffiti

Bár a legenda alapigazsága nem ismert, a  francia parlament véresen komolyan veszi az ügyet. Egy külön bizottságot is felállítottak, mivel attól tartanak, hogy a végítélet-csoportok spontán woodstockot tartanak a falu szélén, és ez tömeges öngyilkosságba torkollhat. A BBC helyszíni tudósítója csak egy embert elvivő űrhajót ábrázoló graffitit talált, meg napon sütkérező kutyákat, akiket rendkívül irritált az őket felébresző külföldi újságíró.

A környék rejtélyei ezzel nem érnek véget: a szomszédos völgyben fekvő Rennes-les-Bains egy Da Vinci-kódból ismert történetről nevezetes. Dan Brown bestsellere szerint ugyanis egy helyi pap jött rá, hogy Jézus Krisztus és Mária Magdolna szeretők voltak, de a katolikus egyház letiltotta őt a témáról. Hallgatásáért óriási vagyont kapott, amivel együtt a falu szélén temették el. Rennes-t és Bugaracht is hippik hada keresi fel minden évben, aminek a vendéglátósok is örülnének. Feltéve, ha a vendégek nem fehér gúnyában jönnének, és nem adnának elő bizarr rituálékat.

Pataky: 2012-ben történniük kell dolgoknak

Pataky Attila, akinek már számtalanszor akadt dolga az idegenekkel, elmondta a Velvetnek, hogy a hegy történetéről ugyan még nem hallott, abban azonban hisz, hogy 2012-ben "történniük kell dolgoknak". Az Edda énekesének az idegenekről is megvan a véleménye: "végtelenül naiv lenne azt gondolni, hogy egyedül vagyunk". Az emberiség "létezésválságban" van - tette hozzá -, ebből az "érzelmek válsága már lezajlott: 10 emberből 8 elvált körülöttem, köztük én is". Pataky úgy vélekedik a rejtélyről, hogy sok ilyen létezik a világon, mivel "a jéghegy csúcsát nem mutatják meg a kormányok". Állítja, ismeri azt az embert is, aki "1945-ben a magyarországi - nevezzük X-aktáknak - csoportfőnöke volt".