Irgalmatlan nehéz helyzet tud lenni, amikor az utcán sétálunk, és egy gyerek zuhan felénk az egyik békásmegyeri panel erkélyéről. Kapusreflexekkel menthető csak meg az ilyen gyerek élete, nincs idő ponyva kifeszítésére, mint a filmekben. A gyerekelkapás fizikája négy bekezdésben.

Az utóbbi időszakban több vérfagyasztónak indult eset is történt a világon, amikor valahonnan lezuhanó gyereket kellett baseballos ügyességgel elkapnia egy-egy hős felnőttnek. A kétéves kínai Zsang Fengjü zuhanását egy arra járó nő tompította (a gyerek így is kómába esett 10 napra). Floridában egy brit nő mentett meg egy egyéves gyereket, aki 12 métert zuhant egy hotelbalkonról. Párizsban egy orvos kapott el egy hatodikról kieső kisgyereket, Törökországban pedig egy boltos egy másikat.

A BBC lecsapott a sűrűsödő esetekre, és összeállított egy  csináld-magad cikket, amiből kiderül, mik a legjobb elkapási módszerek. Alapvetően fontos, hogy egy gyereknek nagyobbak a túlélési esélyei eséskor, mivel rugalmasabbak a csontjai. Sokat számít a zuhanó gyerek súlya, mivel annak növekedésével az elkapó személyre is nagyobb erők hatnak. Természetesen a gravitációs gyorsulás miatt számít az esési magasság is.

Végy egy jó kapust!

A focikapusok labdaelkapási módszere a leghatékonyabb a szakértők szerint. Az ő mozdulatsoruk ugyanis elnyeli a zuhanás energiáját, így amikor az ölükbe pottyan egy labda vagy gyerek, az nem csapódik be olyan durván.

Persze a tűzoltóknál rendszeresített ponyvák vagy a filmekben látható különböző kifeszített anyagok is tompíthatják a zuhanást, amennyiben elég rugalmasak és nem szakadnak. A BBC által megszólaltatott tűzoltó ugyanakkor elmondta, hogy őket ilyen spontán gyerekesésre nem is készítik fel, abszolút nem lenne idő ponyva kifeszítésére, olyan hirtelen szoktak történni ezek az esetek.