Spórolni akart a mellműtéten az az 58 éves brit nő, aki Lengyelországba ment egy magánklinikára megnagyobbíttatni a melleit. A műtét után 24 órán belül meghalt, a fordítási hibás orvosi kartonja alapján először a családja nem is tudta, hogy pontosan miért. Végül igazságügyi orvosszakértők kimondták: a kelet-európai orvosi ellátás színvonala nem olyan jó, mint az Egyesült Királyságban, ezért kockázatos ezekbe az országokba menni az olcsóbb beavatkozásokat keresve.

Freda Heath férje 2009 novemberében meghalt, a brit nő fél éven keresztül gyászolt, de végül 2010 nyarán úgy döntött, ideje kicsit magával is foglalkoznia, ezért kitalálta, hogy megnagyobbítja a melleit, és leszívat egy kis zsírt is a hasából – írja a Daily Mail.

A nő spórolni akart, mert az Egyesült Királyságban minimum 4-5000 fontba (1,2–1,5 millió forint) került volna a két beavatkozás együtt, ezért úgy döntött, Lengyelországba utazik egy magánklinikára. Nyugat-Európában egyre népszerűbbek a kelet-európai magánklinikák, ahol a hazai árakhoz képest olcsóbban tudják elvégeztetni műtéteiket a páciensek. A nőnek a lengyel beavatkozás 3000 fontba került (900 ezer forint). A műtét után viszont 24 órán belül meghalt, az első orvosi jelentések szerint erős szívrohama volt, ez okozhatta a halálát.

“Infraktusok csak úgy vannak. Az embereknek csak úgy szívrohamuk lesz” – mondta a nő egyik fiának a klinika egy orvosa, miután megkereste, hogy megtudja, mi történt az anyjával. Mivel az orvosi kartonok nem túl jó angolsággal voltak kitöltve, így a brit igazságügyi orvosszakértők nem tudták meg, hogy pontosan mibe halt bele a nő. Végül azt állapították meg, hogy a nőnek légzésleállása volt, amit szívroham vagy agyvérzés követhetett, ez okozhatta a halálát.  Hozzátették, az egészet pedig akár az is okozhatta, hogy a nő rosszul reagált az altatóra.

“Az olyan országok, mint Lengyelország elmaradottak hozzánk képest az orvosi fejlődésben, és nem biztos, hogy olyan kifinomult felszereléssel és altatószerekkel rendelkeznek, mint mi” – mondták ki az egész Kelet-Európára nézve lesújtó véleményt a brit orvosszakértők.

Mivel a nő a beavatkozás előtt aláírt egy papírt, hogy tudomása van arról, hogy a műtétbe akár bele is halhat, így a kórházat valószínűleg nem terheli felelősség. Annak ellenére, hogy a nő kifejezetten jó fizikai állapotban volt a gyerekei elmondása szerint. Friss volt és fitt.

A Daily Mail cikkében idéznek néhány beszámolót, amelyeket olyan oldalakon írtak, ahol Kelet-Európába szerveznek orvosi utakat briteknek, és természetesen egy csomó olyan akad, amelyek arról szólnak, hogy Lengyelországban kifejezetten modern felszereléssel, megfelelő körülmények között dolgoznak. Így az igazságügyi orvosszakértők véleményével szemben könnyen elképzelhető az is, hogy egyedi esetről van szó.